1.1 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
BelföldHírekTudomány

Baloldali elemzők: újabb fideszes kétharmad is lehet, MZP elveszítheti saját körzetét, a Mi Hazánkon múlhat a következő miniszterelnök személye

Márki-Zay Péter ámokfutásának köszönhetően akár még a kétharmadra is van esély- ezt állapította meg néhány baloldali elemző a legújabb kutatási adatok alapján.

A CEU elemzője szerint egészen a választásokig marad arra esély, hogy a Fidesz megőrizze 2/3-os minősített többségét. Tóka Gábor az indexnek hozzátette:

érdemi lehetőség van arra is, hogy a következő miniszterelnök személyéről a Kutyapárt, vagy a Mi Hazánk dönt majd.

Fidesz-többséggel számol a parlamentben a Taktikaiszavazás.hu is. A választási eredménylatolgató portál 114 mandátummal számol a kormánypárt oldalán és 84 mandátumot jósol a baloldali összefogásnak, amely Tóka Gábor elemzéseire alapozva, a korábbi választások eredményeiből egyfajta elemzési modellezés szerint számol a parlamenti arányokkal úgy, hogy az elmúlt három országos választás (2018-as országgyűlési, 2019-es EP-, és 2019-es önkormányzati választás) eredményeit súlyozza. Azt vizsgálja, hogy a közös ellenzék és a Fidesz az adott választókerületben az országos átlagánál jobban vagy rosszabbul teljesített-e.

Itt érdemes megjegyezni, hogy ez a mandátumkalkuláció érthetetlen módon abból indul ki, hogy a Mi Hazánk még a 2019-es EP választáson elért eredményeit sem fogja tudni hozni- azok csupán 75%-át.

Az InfoRádióban legutóbb Mráz Ágoston Sámuel és Závecz Tibor is inkább a kötelező oltásokat ellenző párt erősödését prognosztizálta.

Már a DK-s kötődésű IDEA is parlamenti küszöb fölé méri a Mi Hazánkat

A taktikaiszavazas.hu szerint “beérett” MZP gerillakommunikációja: a polgármester még saját körzetében is kikaphat, ugyanis Csongrád-Csanád 4-es választókörzetében – ott, ahol az egyesült baloldal miniszterelnök-jelöltje csap össze Lázár Jánossal – csaknem ötvenszázalékos lehet a volt miniszter támogatottsága, szemben Márki-Zay Péter 43,7 százalékával.

Az elemzés összeségében azzal számol, hogy a billegő körzetek többségét a Fidesz fogja megnyerni.

(index nyomán)

 

További híreink

Brutális bukás a Disney újabb “sokszínű” próbálkozása

Irányi Dániel

Nem engedték be a diszkóba a “mintacsaládi hátterű, barnabőrű fiatalokat” – kiakadt a Momentum kvótaképviselője

Faragó Dániel

A Momentum útján a magyar köztársasági elnök

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben