3.7 C
Budapest
2022. november 30., szerda
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Bangóné szerint a Szuperkupa-mérkőzés egy emberkísérlet volt

Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez, hogy megtudja, nyomoznak-e a szeptember 24-én Budapesten, a Puskás Arénában megrendezett Európai Szuperkupa-mérkőzés miatt, mivel azt ő egyfajta emberkísérletnek tekinti.

Az MSZP politikusa állítása alátámasztása érdekében az európai futballszövetség (UEFA) állásfoglalását idézte, amely szerint az eseményre azért engedtek be nézőket is, mert szükséges volt letesztelni ennek egészségügyi hatásait (tavasz óta ugyanis zárt kapuk mögött játszottak minden nemzetközi találkozót). Bangóné alaposan felkészült: emlékeztetett, hogy a tesztelni kívánt „Return to Play Protocol” többtételes egészségügyi rendelkezést is tartalmaz, a teszteléstől, a tesztelések eredményeinek feldolgozásán át a helyszínen jelentkező tünetek kezelésével bezárólag. A politikus ezzel kapcsolatban felidézte az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény két paragrafusát, amelyek a orvostudományi kutatást szabályozzák Magyarországon.

Megemlítette a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 171. paragrafusát is, amelynek értelmében „orvostudományi kutatást engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően végez, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

„Ezen körülmények alapján okkal állíthatjuk, hogy egy olyan, nagyobb populáció részvételével megtartott rendezvény, amelynek kifejezett célja, hogy olyan egészségügyi protokollokat teszteljen és fejlesszen, amelyek eddig még nem kerültek kipróbálásra, és teszi mindezt járványügyi okokból, az a hatályos jogszabályok alapján orvostudományi kutatásnak minősül. A Szuperkupa-döntőt azonban megrendezték szeptember 24-én úgy, hogy

fennáll annak megalapozott gyanúja, hogy nem rendelkeztek engedéllyel az orvostudományi kutatás lefolytatásához, annak ellenére, hogy a fent leírtak és a hatósági gyakorlat alapján erre, a konkrét ügyben, szükség lett volna. Ezzel a bűncselekmény befejezetté vált”

– írta Bangóné.

Polt Péter válaszában tájékoztatta a képviselőt, kérdését feljelentésnek értékelte, amit továbbított a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz. A főügyész hozzátette: az illetékesek fogják elbírálni, hogy a „feljelentés tárgyát képező magatartás” felveti-e a bűncselekmény gyanúját és hogy szükséges-e nyomozást indítani az ügyben.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs múlt hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az adatok alapján nem alakult ki gócpont a Szuperkupa-mérkőzésen.

(Hvg.hu nyomán – Kiemelt képünkön Bangóné (baloldalt); Fotó: Kaufmann Balázs)

További híreink

Mi Hazánk: az amerikai támogatások elfogadása felér egy hazaárulással

Kemény János

Egerben így köszöntötték az adventi időszakot

Kemény János

“A 2023-as ülésszakon jóváhagyjuk a NATO-csatlakozást”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben