17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Brutálisan visszaestek a születésszámok- sokan az oltások miatt nem mertek gyermeket vállalni

A KSH adatai szerint 2022 első hónapjaiban Magyarországon lényegesen kevesebb gyermek született, mint az elmúlt évek azonos időszakaiban. A szakvélemények megoszlanak, de a szakemberek többsége szerint az oltások “előkelő” helyen szerepelnek az okok között. 

A Nápszava idézi Kapitány Balázs demográfust, aki február végén osztotta meg közösségi oldalán a KSH frissen publikált 2022. januári demográfiai mutatóit. Kiemeli, hogy januárban összesen 6602 gyermek született, ami rendkívül alacsony értéknek számít, hiszen egy hónapban csak nagyon ritkán születik 7000-nél kevesebb baba Magyarországon

Ez a mostani érték 10 százalékos csökkenés tavalyhoz, illetve 19 százalékos csökkenés a két évvel ezelőtti januárhoz viszonyítva. Ezek a 2022. januárban született babák 2021 tavaszán fogantak, amikor a koronavírus talán legsúlyosabb hulláma pusztított Magyarországon, ez indokolhatja a visszaesést– magyarázza Kapitány Balázs.

Szabó-Morvai Ágnes, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) tudományos főmunkatársa szerint a termékenységi politikák hatására valóban vannak párok, akik az eredetileg tervezettnél több gyermeket vállalnak, míg mások a tervezett gyermekvállalást előrébb hozzák, hogy mielőbb hozzájussanak az állam biztosította családtámogatásokhoz. Ezek a gyerekek ugyanis abból az időszakból hiányoznak majd, amelyben egyébként, az intézkedés nélkül megszülettek volna.

Tóth G. Csaba közgazdász demográfus, aki szintén a KRTK tudományos munkatársa, az oltások nagyarányú felvételével magyarázza a születésszám visszaesését:

a szakember úgy véli, a vakcina miatt sokan halasztották el a gyermekvállalást.

További híreink

Letartóztatásban a csoportos rablás felnőtt elkövetői

Dunai Tibor

USA: A Mohamed bekerült a 10 leggyakoribb keresztnév közé

Avar Álmos

Leállósávban ügyeskedő sofőrökre vadásztak kamerás autókkal a rendőrök az M7-esen

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen