17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Bukás esetén tízmilliós végkielégítésekkel távozhatnak a kormánytagok

Irigylésre méltó pénzekkel távozhatnak az Orbán-kormány miniszterei és államtitkárai, ha esetleg az ellenzéknek sikerül győznie az áprilisi választáson. Ám ha marad a kormány – amire a jelenlegi felmérések szerint nagyobb az esély –, akkor is borítékolható néhány személycsere, márpedig ilyen esetekben is jár a félévnyi fizetésüknek megfelelő végkielégítés a felmentett állami vezetőknek – szúrta ki a 24.hu.

A bukás is jól fizet

Átlagosan tízmillió forint végkielégítés ütheti a markát az Orbán-kormány minisztereinek és államtitkárainak, amennyiben elbukják az áprilisi választásokat, és a kabinetnek távoznia kell. A 24.hu számításai szerint ebben az esetben összesen 654 millió forintot tehetnek zsebre az érintettek. Hathavi illetmény jár minden olyan miniszternek és államtitkárnak, aki legalább három évig töltötte be pozícióját. Aki ennél rövidebb ideje van hivatalba, annak három havi fizetés jár pluszba.

A legtöbbet a két tárca nélküli miniszter, Süli János és Mager Andrea keresné a bukáson, mivel nekik a legnagyobb az illetményük, ötmillió forint havonta. Sülinek és Magernek 30–30 millió forint járna kormányváltás, vagy felmentés esetében. A többieknek be kellene érniük a “szerény” 11,9 millió forintos végkielégítéssel. Varga Juditnak még ennyi sem járna. Ő “alig” 5,9 milliót vághatna zsebre, hiszen kevesebb mint három éve nevezték ki tárcavezetőnek.

Mivel Orbán Viktor miniszterelnök jövedelme – papíron – nem emelkedett, és (állítólag) mindössze 1,5 millió forintot kap havonta, így az ő végkielégítése lenne a legalacsonyabb a több mint három éve hivatalban lévő miniszterek közül. Ő 9 millió forinttal búcsúzna.

A közigazgatási államtitkárok 11,4 millió forintot, a nem képviselő államtitkárok 10,5 milliót, az álláshalmozó, képviselői mandátummal is rendelkező államtitkárok pedig 7,8 millió forintot kapnának. Tizenkét olyan államtitkárt találtunk, akiknek csak háromhavi pénz, vagyis 5,3 millió forint járna.

Győzelem esetén is lehetnek végkielégítések

Orbán általában a választások után végez nagyobb átalakításokat kormányában, így jó eséllyel egy újabb Fidesz-kormány sem jelentené azt, hogy mindenki megtarthatja korábbi pozícióját. A végkielégítések pedig ebben az esetben is járnak a leváltott minisztereknek.

A 2014-es választások után például két miniszterétől, Németh Lászlóné fejlesztési és Martonyi János külügyminisztertől vált meg a miniszterelnök, a 2018-as választást követően hat miniszterétét és másfél tucat államtitkárát cserélte le Orbán. Nem folytathatta tárcavezetőként a munkáját 2018 után Lázár János addigi Miniszterelnökséget vezető miniszter, továbbá Fazekas János földművelésügyi, Simicskó István honvédelmi, Seszták Miklós fejlesztési miniszter, valamint Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter és Kósa Lajos tárca nélküli miniszter sem.

Már rendben vannak a “pofátlanul magas” végkielégítések

2010-ben, mikor nem saját maguktól kellett elvenni a pénzt, még harcot hirdettek a “pofátlanul magas” végkielégítésekkel szemben. Tőlük szokatlan módon nem csak szavakban, hanem tettekben is:

visszamenőleges hatállyal 98 százalékos büntetőadóval sújtották a kétmillió forint feletti végkielégítéseket, ami főként az előző kormány tisztviselőit, a parlamentből kihullott képviselőket és az állami cégek éléről menesztett vezetőket érintette.

Az Alkotmánybíróság ezt a döntést alkotmányellenesnek minősítette, és hatályon kívül helyezte. (Vagyis az előző garnitúra megadóztatása fájt az AB-nek, miközben az oltási kártya diszkriminatív mivoltában, valamint az oltatlan polgárok zsarolásában nem láttak semmi kivetnivalót – a szerk.) A kormány válaszul kétharmados többséggel szűkítette az Alkotmánybíróság hatáskörét.

Később azonban rájöttek, hogy a pofátlan végkielégítések megadóztatása immáron őket érinti, így 2014-ben előbb 75 százalékosra csökkentették a különadót, majd 2018 előtt szép csendben teljesen eltörölték, így a 2018-as kormányátalakítás során menesztetteknek már semmilyen különadót nem kellett fizetniük. Tehát mégis van olyan ágazat, ahol a kormány hajlandó adót csökkenteni!

További híreink

Brüsszel hetekig jelentéktelennek tartotta a járványt

Dunai Tibor

Orosz külügyminiszter: hadműveletünk célja az USA és nyugati gyarmatai világuralmi törekvéseinek megállítása

Irányi Dániel

Tömeges delfinpusztulás Franciországnál

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen