18.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
BelföldHírek

Cserháthalápon rend van, mert nincs más opció – interjú a Mi Hazánk alelnökével

Hogyan lehet egy kis észak-magyarországi településből virágzó közösséget teremteni, ahol a bűnözésnek nyoma sincs? Dócs Dávid, Cserháthaláp újraválsztott polgármestere, a Mi Hazánk alelnöke erről is mesélt portálunknak.

Második ciklusát kezdheti meg polgármesterként Cserháthalápon. Az elmúlt
időszakban milyen fejlődésen ment keresztül a település?

A fejlődést a választáson kapott csaknem 80 százalékos újbóli felhatalmazásom mutatja a legszembetűnőbben. A település elsősorban egy szemléletváltáson ment át, a fennmaradáson túl a település élhetővé tétele volt az elsődleges cél. Minden pályázati lehetőséget igyekszünk kihasználni, így az elmúlt ciklusban a legkülönbözőbb támogatási formákból valósítottunk meg tájházat, a hőseink tiszteletére épített emlékparkot, szálláshelyet, mini betonüzemet és megannyi fejlesztési és népjóléti célú beruházást.

Milyen nehézségekkel kell szembenézniük, eladósodott az önkormányzat?

Az észak-magyarországi régióban olyan problémákkal nézünk szembe
településvezetőként mint az elnéptelenedés, az elöregedés, az elszegényesedés, az egyre romló közbiztonság, az infrastruktúra lesújtó állapota, az alulfinanszírozottság és igen, az ebből következő eladósodás. A településeken minimális a saját adóbevétel, az állami normatíva pedig a kötelezően ellátandó feladatokat is csak részben fedezi, így a legjobb gazdálkodás mellett is gyakori az önhibán kívüli adósság felhalmozása.

Hogyan lehet ezen változtatni?

Felelősen és takarékosan kell gazdálkodni, valamint olyan légkört kell teremteni, hogy a lakosság száma ne csökkenjen, hanem növekedjen, így nem csak az állami normatíva, de minimálisan a saját adóbevételek is növekednének. A vállalkozások számára is kedvező feltételeket kell teremteni, valamint a település önfenntartását is erősíteni kell, például megújuló energiák hasznosításával csökkentve az intézményeink számláinak összegét.

A régióban komoly problémát jelent a közbiztonság, egyre többször hallunk az időseket ért, gyakran halálos kimenetelű rablásokról. Önöknél milyen a közbiztonság, illetve mit tettek annak megerősítése érdekében az elmúlt években?

Sajnos a közbiztonságon valóban bőven lenne mit javítani régiónkban. A saját településemen természetesen rend van, mert nincs más opció. Első dolgom volt, hogy rendeletbe foglaltuk a helyi együttélés szabályait, melyet személyesen ellenőriztem, sokszor hétvégén és éjjel is. Betiltottam a kéregetést, valamint a guberálást lomtalanítások alkalmával, természetszerető emberként a határban tartott rendvédelmi sétáimmal pedig felszámoltam a falopást is. Volt aki elfogadta a szabályokat és beállt a sorba, volt, aki inkább elköltözött a településünkről. Emellett folyamatosan erősítjük a helyi polgárőrséget, most pedig egy nyertes pályázatnak köszönhetően térfigyelő és rendszámfelismerő kamerarendszerrel tesszük még biztonságosabbá lakhelyünket, bár ez inkább preventív intézkedés, mert jelenleg is teljesen bűncselekménymentes településünk.

Milyen célokkal vág neki második ciklusának?

Természetesen tovább fejlesztem településünket, igyekszem helyben tartani a
fiataljainkat, megbecsülni lakosainkat valamint új és értékes lakókat hozni kis falunkba. Növelni szeretném a település saját bevételét, amit aztán további gyarapodásunkra fordíthatunk. Rengeteg új ötletem és tervem van, ami a helyi turizmust és ezzel a helyiek megélhetését segítené.

Jánosi Tamás – elemi.hu

További híreink

Keresztet állított a Mi Hazánk a BLM-szobor helyére

Gabay Dorka

Súlyosabb büntetést kaphat a kutyáját a kocsi után kötő asszony

Szabó Norbert

Felzárkóztatásra váró tini zaklatta a gyerekét, de a TEK őt vitte el

Avar Álmos

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben