3.7 C
Budapest
2022. november 30., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt

Csomortányi István az Eleminek: a romániai jogorvoslati lehetőségek kimerültek

A moniesti ügyészség szerint a “kifele a magyarokkal az országból!” csupán egy “magyarellenesnek vélt jelszó”, és nem minősül gyűlöletkeltésnek vagy diszkriminációra való uszításnak – írja az MTI.

A Hotnews.ro portál pénteken ismertette azt a rendeletet, amellyel a moinesti bíróság melleti ügyészség ügyésze vádemelés nélkül lezárta a nyomozást az úzvölgyi katonatemetőnél tavaly június 6-án történt erőszakos cselekmények ügyében.

Amint a Hotnews írja: Daniel Galbeaza ügyész a konfliktus nyomán kizárólag román nemzetiségű tanúkat hallgatott meg, és a nyomozást valamennyi vádpontban lezáró februári rendeletében egy sor valótlan állítást fogalmazott meg. Az egyedüli intézkedés, amit elrendelt, annak a láncnak és lakatnak a visszaadása volt, amellyel korábban a temetőkapu volt bezárva.

Megállapította: a “kifele a magyarokkal az országból!” jelszó akkor minősülne gyűlöletkeltésnek vagy diszkriminációra való uszításnak, ha az a nyilvánosságnak, meghatározhatatlan számú személynek szólna.

Portálunk megkérdezte Csomortányi Istvánt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökét, kik maguk is két feljelentést tettek korábban az ügyben. Sőt, az egyiket a csíkszeredai ügyészégre adták be, amely még folyamatban van, így Csomortányi szerint a moniesti ügyészség egy folyamatban lévő ügyről is ítéletet mondott.

[email protected] Paul Andrei

Az erdélyi politikus szerint

legalább 5-6 vádpontot is fel lehetne sorolni, ami tavaly nyáron történt az úzvölgyi katonai temetőben, sírrongálás, tettlegesség, és így tovább, bár sajnos nem lepte meg a döntés.

Leszögezte, úgy tűnik, a romániai jogorvoslait lehetőségek ezzel kimerültek, nem optimisták, de természetesen nem adják fel a küzdelmet és tovább folytatják.

További híreink

Gyorshír: Késsel támadtak Janusz Waluśra

Kemény János

Mi Hazánk: szintet lép a kormány a dolgozók kizsákmányolása terén

Kemény János

Dúró Dóra a HírTV-ben: az EBESZ közgyűlésén éppen egy magyar politikusé volt a legmagyarellenesebb hozzászólás

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben