28 C
Budapest
2022. augusztus 15., hétfő
Magyar Jelen
GazdaságKiemelt

Döntött a kormány: immáron a védett fák is kivághatók

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter korábban már többször is jelezte, módosítani fognak a tűzifát érintő szabályzásokon. A csütörtöki kormányrendeletben ezt meg is tették és a már korábban bejelentett exporttilalmon túl bővítik a fakitermelés szabályzását. A kormány az alaptörvényben meghatározott jogalkotói hatáskörében, a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek miatt módosítja a tűzifa-kitermelés szabályait – írja az Index.

Noha a kormány állítása szerint évekre előre biztosított hazánk számára az “olcsó gáz”, mégis jöttek a megszorítások: a meglehetősen “furcsán” kiszámolt átlagfogyasztás, majd az azt meghaladó fogyasztás esetén kivetett büntetőadó. Ezt a propaganda “piaci árnak” hívja, ám egyre több bizonyíték szerint a piaci árak még az ilyen forintárfolyamok mellett sem érik el azt az összeget, amit a Fidesz behajtana a “túlfogyasztókon”. Most viszont az állam azokra gondolt, akik nem tudják majd megfizetni az energiát, és inkább fűtenének fával. Számukra egy rendelettel jelentősen megkönnyítette az erdőírtásokat.

Ennek keretén belül hatályon kívül helyezték a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozó korábbi jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozásokat.

Tehát ezek egyszerűen figyelmen kívül hagyhatók.

Illetve,

ha egy védett területen termelnek le egy idegenhonos fajokból álló erdőt, akkor a helyére nem kell őshonos fajokat telepíteni. Ha az erdő pedig képes megújulni, akkor egyáltalán semmit sem kell telepíteni.

A rendelet nem csak kiterjeszteni a tarvágás területét, de jelentősen meg is könnyíti azt.

Állami erdészetekben például nem lesz kötelező a hatósági engedélyt megkérni a kitermelni kívánt erdőrészlethez vezető utakhoz.

A nemesebb letermelt fafajok területeit, cser- és nemestölgyet is elég lesz sarjról felújítani. A teljes egészében állami tulajdonú erdőkben pedig lazább szabályok lesznek a vágásérettségi kor megállapítására.

Ami azt jelenti, hogy az előírtnál fiatalabb fák is kivághatók lesznek.

Ezen felül megnövelik az erdőgazdálkodásért felelős miniszter jogköreit ebben a kérdésben.

Kiemelt képünkön Magyarország egyetlen valódi őserdeje – Fotó: WWF/Gálhidy László

További híreink

Mezei János: A székely zászló erősít minket az itthoni küzdelemben

Gabay Dorka

Országos tűzgyújtási tilalom mától

Kiss Albert

Egyedül a Mi Hazánk vette védelmébe az egyházi iskolákat

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben