19.4 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Drasztikusan emelkedett a magas vérnyomás és a cukorbetegség miatt elhunytak száma

Óriásit nőtt a magas vérnyomás és a cukorbetegség miatt elhunytak száma, a hörghurut, tüdőtágulat és asztma viszont sokkal kevesebb áldozatot szedett, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH 2020-at bemutató, most kiadott Demográfiai évkönyvéből, amelyről a hvg.hu számolt be.

A KSH adatai szerint a tavalyi évben összesen 141. 002 magyar hunyt el, 11. 399-el több, mint az azt megelőző évben. A balliberális lap szerint sokatmondó, hogy utoljára 1999-ben volt ilyen magas a halálozások száma, azt azonban nem teszik hozzá, hogy egy rohamosan elöregedő társadalomban sajnálatos módon ez a dolgok velejárója.

Az adatközlés újdonsága viszont, hogy az összesített adatok mellett már a halálokokat is publikálták. Ha hihetünk a számoknak, akkor

a koronavírus első és második hulláma alatt összesen 8981 magyar halt meg a Covid-19 következtében.

Érdekesség, hogy 2021. január 1-jén a kormány járványügyi tájékoztató honlapján még a következő állt: 2020 utolsó napjáig 9667 áldozata volt a járványnak.

Halálozások Covid nélkül 

A magyar társadalom egészségi állapota katasztrofális, ami a halálozásokban is meglátszik. Az elhunytak száma a Covid mellett nagyrészt azért nőtt még, mivel a lezárások és korlátozások alatt drasztikusan emelkedett a magas vérnyomáshoz és a cukorbetegséghez köthető halálesetek száma.

A magas vérnyomáshoz kapcsolt halálesetek száma 2157-tel nőtt, 9810-ről 11 967-re, a cukorbetegségben elhunytaké pedig pontosan 700 fővel, 3072-ről 3772-re.

Vagyis tavaly többen haltak meg a magas vérnyomás miatt Magyarországon, mint a koronavírus miatt, azt mégsem kapta fel a média, annak veszélyeit nem hirdetik óriásplakátok, és a magas vérnyomás elleni óvintézkedések elmulasztása miatt senkit sem rúgnak ki a munkahelyéről.

24.hu nyomán – kiemelt képünk illusztráció

További híreink

Magyar katonák emlékművét rongálták meg lengyel tüntetők Varsóban

Irányi Dániel

A Mi Hazánk elnöke válaszolt Pintér Sándornak

Dunai Tibor

Idős férfit rabolt ki az utcán

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen