13.6 C
Budapest
2021. május 10., hétfő
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Dúró Dóra: Csenyétén nincsenek törvények

Egy ember meghalt Csenyétén, amikor a helyi cigányok fenyegetései miatt a riasztott mentősök nem mertek bemenni a településre. A polgármester feljelentése nyomán a két mentőst is kihallgatta a rendőrség. Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa a helyszínen próbált utánajárni annak, mi is történt januárban.

Mélyszegénység és igénytelenség jellemzi Csenyétét, ahol idén januárban egy férfi meghalt, miután a segítségére riasztott mentősök nem mertek bemenni a szinte teljes egészében cigányok lakta településre. Az ok: az úton lévő mentősöket a telefonos segítségnyújtás alatt szidalmazták,  fenyegették. Végül a polgármester a saját autóján vitte oda a mentősökhöz az akkor már életjeleket nem mutató beteget, akinek az életét már nem tudták megmenteni. A polgármester történtek után feljelentést tett, fél évvel később pedig a két mentőst foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt hallgatta ki a rendőrség.

Ez a tragédia dióhéjban.

Dúró Dóra, a 199 országgyűlési képviselő közül egyedüliként elment a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településre, hogy utánajárjon, mi is történt valójában idén januárban. A Mi Hazánk képviselője, aki pár órára betekintést nyert egy cigányok lakta település életébe, elképesztő állapotokról számolt be.

– Az ember mintha nem ugyanebben az országban, hanem egy másik bolygón járna. Teljes a törvényen kívüliség Csenyétén.

Kibelezett, három részből összerakott, rendszám nélküli autókat használnak nap mint nap. Vannak olyan gyerekek, akik több évesen nem jártak még sehol, legfeljebb a ház előtt. Kóbor kutyák mindenhol. Egészen más világ, ami Csenyétén van. Nem láttam olyan házat, amiről ne omlott volna a vakolat, ne verte volna fel a méteres gaz. A gyerekek koszosan kicsapva az utcára, egyetlen egy olyan porta nem volt, ami valamelyest rendben lett volna.  Ilyen településen még életemben nem voltam – mondta Dúró Dóra megdöbbenve a látottakon.

Mint fogalmazott, egyértelműen látszik, hogy azok a normák, amiket mi betartunk, ott nem létező fogalmak.

– Az egész falu egy nagy cigánytelep, az ott élők saját szabályok szerint élnek, ami távol áll minden civilizált életformától.  Nem is csodálom, hogy a mentősök nem mertek odamenni – ismeri el a képviselő.

Dúró Dóra beszélt beszélt Kiss József polgármesterrel is, kinek szavaiból azért mégis arra lehet következtetni, bizony fenyegették a mentősöket azon az estén.

– A polgármester elmondta, ha valami történik, az egész falu összecsődül, így nem kizárt, hogy kétszáz cigány is előkerült, mikor ez a csenyétei eset történt – mondta a politikus, aki szerint Kiss József félig-meddig elismerte a fenyegetést, amikor azt mondta, nem az a család fenyegette a mentősöket, akinek a rokona volt a beteg férfi. – Ez elég cinikus válasz, hiszen egy mentősnek teljesen mindegy, hogy melyik család fogja adott esetben leszúrni – vélekedett a képviselő. Hozzátette, az is kiderült, hogy mikor a  polgármester felvitte a beteget a mentősökhöz, nem a közeli családtagok kísérték el a férfit, hanem a  férfi rokonság. Szerintem, amikor az ember haldoklik, általában a felesége, gyermekei mennek vele, nem a férfi rokonok. Ebből is az tűnik ki, hogy nem az elbúcsúzás volt a lényeg, hanem a mentősök munkájának az „ellenőrzése” – hangsúlyozta Dúró Dóra.

A képviselő felhívta a figyelmet arra  a demográfiai ellentmondásra is, amivel Csenyétén szembesült. – Nekem négy gyermekem van, ami alapvetően ritkának számít az országban, de egy csenyétei családnál ez a minimum. Huszonéves édesanyák 3-4-5 gyerekkel. Az áldozat sem volt 50 éves, az unokája pedig, akivel találkoztunk is, 6-7 éves lehetett – mondta Dúró Dóra, aki szerint

Csenyétén megállt az idő, a kérdés csak az, ez az időutazás a múltba, vagy a jövőbe vezet, mert a demográfiai számok, amiben az ország negyven éve vergődik, Csenyétén nem látszanak.

– Félő, ez lesz a jövője ennek az országrésznek, ha nem lesz radikális változás a cigánypolitikában  – hangsúlyozta.

Dúró Dóra helyszíni videója itt nézhető meg:

Szürreális időutazás Csenyétén

Csenyétén jártam, ahova januárban a mentők sem mertek bemenni. Szürreális időutazás: utcán kóborló gyerekek, omladozó házak, nyakig érő gaz mindenfelé. Helyszíni tájékozódásom során kiderült: a helyiek a mentőket hibáztatják, amiért a halálos fenyegetés ellenére kiérkeztek ugyan, de nem mentek be a faluba. A 49 évesen elhunyt férfi családjával is beszéltem, már egy kb. hat éves unokája is van, és ahogy láttam, ez nem ritka arrafelé. A Mi Hazánk szerint az állami dolgozóknak jár a tisztelet; mi a mentők mellett gyűjtünk aláírást (mihazank.hu/peticio). A riport végén kiderül, milyen érzésekkel távoztam innen…

Közzétette: Dúró Dóra – 2020. június 24., szerda

 

 

Elemi.hu

További híreink

Előzetes letartóztatásba kerülhet Simonka György

Irányi Dániel

Kiengedték a karanténból a Vuhanból hazahozott magyarokat

Dunai Tibor

Betilthatják a körülmetélést Dániában

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben