5.4 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Dúró Dóra: “demográfiai katasztrófa fenyeget”, Orbán Viktor: “egyetértek”

” Van-e elég bátorsága, miniszterelnök úr? ” címmel nyújtott be azonnali kérdést Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese Orbán Viktor miniszterelnöknek. 

Az országgyűlés alelnöke emlékeztetett arra, hogy 2011 óta Magyarországon a termelékenység soha nem csökkent, de idén még ez is bekövetkezhet. Gyermekvállalás helyett a családokat ma a mindennapi gondok terhelik, amelyek a Fidesz elhibázott gazdaságpolitikájának a következményei. Ezek között ordító aránytalanság, hogy

a német autógyárak nagyságrendileg annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a teljes rezsivédelmi alapra fordít

– mutatott rá a képviselő.

Dúró Dóra hozzátette: jelenleg a potenciálisan gyermekvállaló korban lévő fiatalok többségének még a lakhatása sem megoldott, a családtámogatások inflációkövetővé tétele hathatós megoldás lenne a jelenlegi helyzetben.

Ha az elmúlt 12 év tendenciája folytatódik, akkor egy fenntarthatatlan államháztartás felé rohan Magyarország. Mit tesznek annak érdekében, hogy elkerüljük az összeomlást ?– tette fel kérdését a Mi Hazánk országgyűlési képviselője.

Orbán Viktor komoly kérdéseknek nevezte az elhangzottakat, majd arról beszélt, hogy az inflációkövető családtámogatás államcsődhöz vezetne, az állam csak a nyugdíjakat tudja inflációhoz kötni.

“Ennél többet nem tudunk vállalni”

– vallotta be a miniszterelnök.

A családok támogatása ügyében Orbán Viktor úgy értékelt, hogy a kormányai sok erőfeszítést tettek a demográfia ügyében, de beismerte, hogy áttörést nem sikerült elérni.

Reagálásában Dúró Dóra újabb két aspektust ajánlott a kormány figyelmébe. Az egyik, hogy idén 70 olyan nap van, amikor a családoknak kell gondoskodniuk a gyermekük felügyeletéről az átgondolatlan iskolai szünetek miatt, továbbá kínzó probléma az édesanyák szülési korának kitolódása. Szemléletváltásra és új területek megnyitására van szükség – összegzett Dúró.

“Minden szavával egyetértek”  – kezdte záró válaszát a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy a covid és a gazdasági válság ellenére a kormány semmilyen családtámogatást nem vett el, ami persze közvetlenül igaz, de például a KATA adózással működő családi vállalkozásokra tekintve már beszélhetünk családellenes intézkedésről.

“Számolunk, osztunk, szorzunk és azon vagyunk, hogy kitolhassuk az SZJA-mentességet akár 30 éves korig a nők esetében” – ígérte meg Orbán.

További híreink

A szégyen napja – 18 éves a balliberális hazaárulás

Faragó Dániel

A hangos kisebbség akarata érvényesült – német lapok szerint csak két játékos szeretett volna politizálni Katarban

Faragó Dániel

Végstádium – tizenötszörösére ugrott a fodrászüzlet rezsije egyetlen hónap alatt

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben