4.7 C
Budapest
2021. április 13., kedd
Magyar Jelen
Belföld

Dúró Dóra: Mindig a haza érdeke az első

Sikeres a Mi Hazánk Mozgalom érintésmentes bevásárlási missziója, a segítségre van igény, és van bizalom is irányukba – nyilatkozta portálunknak adott interjújában Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese. A legfiatalabb országgyűlési képviselőnő a koronavírus-járvány kapcsán azt is elmondta, szolidaritási különadót javasoltak minden olyan vállalatra, amely most extraprofitra tesz szert. – Orbán Viktor meglepő nyitottságot mutatott a kérdésben, így reménykedhetünk, hogy megfogadják a Mi Hazánk konstruktív javaslatait – fogalmazott a legtöbb Facebook-követővel rendelkező női politikus, akivel arról is beszélgettünk, hogyan telnek a mindennapok egy nagycsaládban.

– Négygyermekes édesanya, feleség, politikus, nő, és nem utolsósorban ember. Melyik részére esik a legnagyobb teher mostanában?

Egyértelműen az anyára. Négy gyermekkel otthon lenni most 0-24-ig óriási kihívás, minden szülőtársamnak kitartást kívánok a következő hónapokhoz! A munka és a család összeegyeztetése eddig is kreativitást igényelt, de legalább térben és időben el tudtam választani, most már azt sem. Az elsős és a harmadikos gyerekemmel tanulok minden nap, de az óvodáskorút is kell fejleszteni, a legkisebb pedig még anyatejes, így nem unatkozom. Persze a koronavírus-törvény miatt az Országgyűlésben sem volt éppen kicsi a terhelés és baráti a hangulat, de az otthoniakhoz képest az a nyugalom szigete.

Hogy telik most egy átlagos napjuk?

Tudatosan osztjuk be az időnket. Én egyébként is híve vagyok a rendnek, és a kiszámíthatóságot is szeretem; a férjem szokott is viccelődni, hogy ötéves tervekben akarom leélni az életem, persze egy nagycsaládnál állandósul a spontaneitás is. Most amíg egyikünk dolgozik, addig a másik a négy gyerekkel van: tanul, játszik, ennivalót készít, biciklizik, kirándul, meg persze nevel, fegyelmez, csitít, gondoz. Aztán cserélünk. Nekem pedig minden este szükségem van arra, hogy egyedül eddzek, így ha már mindegyik gyerek alszik, akkor enyém a terep.

Hogy lehet időt lopni önmagunkra, hogy a mindennapok sodrásában legyen „én-idő”?

Igyekszem egyensúlyozni a kötelességeim között, így tudok harmóniát teremteni az életemben. És most is, amikor ilyen új, szokatlan helyzet van, akkor is többet hozzáad a teljesítményemhez, ha a nap végén háromnegyed órát mozgással töltök. Érezhetően erősebb, egészségesebb vagyok, jobb az állóképességem, a koncentrációm, és nem utolsósorban a sport a második legjobb kikapcsolódás.

A nagyszülők segítségét is nélkülözni kell a járvány alatt, ami számukra sem könnyű időszak. Miként lehet kárpótolni őket, amiért nem láthatják az unokákat, és nem érzik hasznosságukat?

Nagyon nehéz elszakadni tőlük, még ha ez időleges is. Igyekszünk a technikai lehetőségeket kihasználni, videocseten beszélni velük rendszeresen, ám ez persze nem ugyanaz. Tartanunk kell egymásban a lelket most. Nekem a munkámban is rengeteg segítség szokott lenni, hogy gyakorlatilag mindig mindenben számíthatok a négy nagyszülőre, óriási hiányérzet van tehát most bennem emiatt is.

Mi a legnehezebb ebben a megváltozott helyzetben?

Az alvásidő kevés. Emlékszem, egyetemista koromban gyakran úgy feküdtem le, hogy azt sem tudtam, mikor fogok felkelni. Most úgy kelek fel, hogy lövésem sincs, mikor fogok tudni lefeküdni. Az éjszakák sem telnek események nélkül négy gyerekkel. Mint minden anya, én is éberen alszom. Ugyanakkor élvezem is a gyerekekkel való együttlétet, a tanulást is, hogy több időt tölthetek velük, és most szinte minden élményüknek része vagyok. Könnyebbség az is, hogy testvérekként együtt tudnak játszani, sőt segítenek is a féléves gyermek ellátásában is, ha épp arról van szó.

Virágvasárnappal kezdetét veszi a nagyhét, majd megérkezünk a kereszténység legnagyobb ünnepéhez, a húsvéthoz. Hogyan ünneplik most a húsvétot, amikor a templomok kapui zárva vannak?

Már mondtam a lányomnak, hogy most jól jön, hogy sok itthon a fiú, mert így nem fogunk elhervadni. A gyerekek vallásos nevelésére is tudatosan figyelünk Előddel, ráadásul reményeink szerint idén, az Eucharisztikus Világkongresszus nyitómiséjén ketten is elsőáldozók lesznek, így ez az év emiatt is különleges számunkra. Húsvétkor ezúttal kivételesen szűk családi körben ünneplünk majd, de így sem leszünk magányosak.

A húsvét mellett több olyan esemény is van, amit nem lehet megtartani a vírus miatt. Június 4-én Trianon 100. évfordulója lesz. A Mi Hazánk Mozgalom miként tud majd megemlékezni a diktátumról, ha rendezvényeket nem tehet tartani?

Minden átkerül az online térbe, így a trianoni évforduló kapcsán is valószínűleg erre fogunk kényszerülni, bár sajnos nem láthatjuk előre, akkor milyen lesz a helyzet. Ez nem szabad, hogy az erőnket és az összetartozás-tudatunkat csorbítsa. De sok olyan kezdeményezés is elképzelhető, amelyet mindenki az otthonában meg tud tenni, mégis közös élménnyé válik. Ebben az ügyben Toroczkai Lászlónak továbbra is vezető szerepe lesz.

Evezzünk kicsit a politika vizeire. Az elmúlt napok igen intenzívek voltak a parlamentben. A koronavírus-törvényt egyedül a Mi Hazánk támogatta az ellenzéki pártok közül. Ezzel a párt nőtt, vagy csökkent támogatóinak szemében?

Mindig a haza érdeke az első, jelen esetben ez honfitársaink életének a megvédését jelenti, a pártszempontok csak ezután jönnek. A koronavírus-törvény szavazásakor is ez vezérelt minket, más kérdés, hogy a Gyurcsány Ferenc vezetésével egyesült balliberális tömb pedig megmutatta, hogy ők fittyet hánynak ezekre az értékekre. A magyar egészségügy katasztrofális helyzetben van, az orvosok, dolgozók rendkívül alacsony bérekért kénytelenek dolgozni, ami felháborító. Az is igaz, hogy a Fidesz hajlamos autoriter intézkedéseket hozni, és pártkatonákat ültetni olyan székekbe is, ahol szakembereknek lenne helyük. De ezen viták lefolytatásának nem most van itt az ideje. Most mindnyájunknak cselekednünk kell. Az érintésmentes bevásárlási missziónk keretében például a Mi Hazánk erőforrásait most a koronavírus által leginkább veszélyeztetett idősek szolgálatába állítottuk a társadalmi szolidaritás jegyében, önkéntes mozgalmi alapon.

Ez mennyire sikeres kezdeményezés? Van igény az ilyen jellegű segítségre?

Hogyne, van igény, van bizalom is irányunkba, és mi örömmel segítünk. Országszerte érkeznek a megkeresések, amelyekre azért is van most szükség, mert itt is megjelentek a csalók, akik még egy ilyen helyzetben is képesek lennének tőrbe csalni az időseket. Mi megbízhatóan, ellenőrizhető módon segítjük azokat, akiknek erre szükségük van. Fontos kiemelni, hogy az idősebb korosztálynak hálával tartozunk, hiszen ők mellettünk voltak, amikor nekünk volt szükségünk rájuk: neveltek minket, dolgoztak, építették Magyarországot. Most rajtunk a sor, hogy mindezt megháláljuk!

Számos olyan javaslatot is tettek, melyek az emberek életén könnyíthetne, de a kormány tudja megvalósítani ezeket.

Többek közt arra kértük a kormányt, hogy hatósági árakat vezessen be az alapvető élelmiszerekre, mert tűrhetetlen, hogy egyesek épp most akarnak meggazdagodni például azzal, hogy 3000 forintért árulják a csirkemellet. De a fertőtlenítőszerek esetében is találkozhatunk horrorisztikus esetekkel, hogy mást ne említsek, mint az 1300 forintos hypót. Emellett fontos lenne, hogy a kapcsolattartás ne legyen pénzkérdés az időseknek, akiket most hónapokig „be kell zárnunk” saját otthonaikba: ingyenessé tennénk nekik a telefonálást, hatóságilag kötelezve a többnyire multinacionális hátterű távközlési cégeket erre. De tovább is kell mennünk: minden olyan vállalatra, amely most extraprofitra tesz szert, szolidaritási különadót javasoltunk, hogy amikor honfitársaink százezrei kerülnek bajba, akkor mindenki vegye ki a részét a teherviselésből. Az erre vonatkozó felvetésemet az Országgyűlésben nem söpörte le a kormány, sőt az azonnali kérdésemre válaszul Orbán Viktor meglepő nyitottságot mutatott a kérdésben, így reménykedhetünk, hogy megfogadják a Mi Hazánk konstruktív javaslatait.

 

További híreink

A Mi Hazánk Munkaügyi Kabinet kiállt a makói Continental-gyárnál tartott sztrájk mellett

Varga Lilla

Csak februárban több mint 13 ezer használt személygépkocsi jött Magyarországra

Kiss Albert

Budapesti korlátozások: a Margitszigetet lezárják, a Városligetet nem

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben