19.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Egy csaló vezeti Erzsébetvárost? – Niedermüller sötét múltja (eredeti dokumentumok)

Többektől pénzt csalt ki, azt hazudta rákos, majd lelépett egy német egyetemről.

A mai napig nem cáfolta érdemben Niedermüller Péter azt a két évvel ezelőtti sajtóhírt, amely arról szólt, hogy tetemes tartozásokat hagyott maga mögött, amikor egyik pillanatról a másikra lelépett a berlini Humboldt Egyetemről.

Erzsébetváros DK-s polgármestere még 2004-ben hagyta ott szó nélkül a berlini Humboldt-Universität Néprajzi Tanszékét, ahol közel tíz évig dolgozott. Az egyetem munkatársai két évig hiába próbálták felvenni Niedermüllerrel a kapcsolatot, így aztán végső elkeseredésükben írták meg és küldték el a világ számos etnológiai intézetének és etnográfiai tanszékének ezt a levelet, amelynek eredeti és magyarra fordított verzióját is közzétesszük.

Az egyetem két professzora, Wolfgang Kaschuba, az Európai Néprajzi Intézet vezetője és Rolf Lindner levelében – amelyet a Magyar Tudományos Akadémiának is elküldtek – azt írja, hogy Niedermüller Péter több német és külföldi kollégájától kért kölcsön jelentős összegeket, amiket soha nem adott meg, valamint tartozott az egyetemnek is. A levél szerint Niedermüller súlyos betegnek hazudta magát, úgy tudjuk, hogy amikor egyik napról a másikra eltűnt, azt hitték meghalt, ezért az egyetem bejelentést tett a berlini rendőrségen és hivatalos eljárásban fel is törték berlini lakását, ahol azonban nem a holttestét, hanem hűlt helyét találták, hiszen ekkor – 2004. decemberében – már Magyarországon, egészen pontosan Pécsen tartózkodott.

Bár a levél még 2006-ban megérkezett az MTA Néprajzi Kutató Intézetébe is, itthon semmilyen következmény nem lett. Sőt, információink szerint Niedermüller ezek után professzori kinevezést kapott a Budapesti Metropolitan Egyetemen (korábban Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola). Ezek alapján sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ezek szerint egy csaló vezeti Budapest VII. kerületét?

További híreink

WHO: világjárvány szintjére lépett a Covid-19 vírusfertőzés

Dunai Tibor

Rusvai szerint húsz oltást is simán be lehet adni

Faragó Dániel

Mi Hazánk: Valljon színt a Momentum, támogatja-e a cigány autonómiát?

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen