A káros transzzsírsavak kiiktatása az ausztrál élelmiszerekből több ezer szívbetegség miatt bekövetkező halálesetet akadályozna meg – közölték az ausztrál kutatók.
A George Institute for Global Health közegészségügyi kutatóintézet által végzett kutatás szerint ha betiltanák a szívbetegségek kialakulásának egyik jól ismert kockázati tényezőjét, a transzzsírsavakat, az emberéleteket mentene meg és pénzt spórolna az országnak.
A modellezésen alapuló vizsgálat szerint a tilalom az első tíz évben mintegy kétezer halálesetet és 10 ezer szívrohamot előzne meg és mintegy 42 ezer szívbetegség okozta halálesetet akadályozna meg a felnőttek esetében a tilalom kezdetétől addig számítva, míg a jelenlegi felnőtt populáció minden tagja meg nem hal vagy el nem éri a 100. életévét.
Az egészségügyi kockázatok ellenére az ausztrál jog nem kötelezi a helyi élelmiszergyártókat a transzzsírsavak kiiktatására, az érvelés szerint ugyanis ez mind az ausztrál kormány, mind az élelmiszeripar számára túl költséges lenne.
Az új kutatás kimutatta, hogy egy ilyen tilalom bevezetése jóval kevesebb pénzbe kerülne, mint amekkorák a becslések szerint a szívbetegségekhez kapcsolódó egészségügyi ellátás költségei tíz éven át és azon túl.
Bár meglehetősen nehéz elkerülni a transzzsírsavakat, a kutatást vezető Matti Marklund, a George Institute for Global Health munkatársa szerint az ausztrál fogyasztók minimalizálhatják ezek bevitelét az összetevők alapos tanulmányozásával vásárlás előtt.
„Azok a termékek, amelyek részben hidrogénezett zsírt vagy részben hidrogénezett növényi olajat tartalmaznak, nagy valószínűséggel tartalmaznak transzzsírsavakat”
– mondta Marklund.
(Forrás: MTI – Kép: illusztráció/pixabay.com)
A X- és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!