27.2 C
Budapest
2022. július 5., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Sport

Talán ez volt 2020 utolsó “rasszista botránya”

Három mérkőzésről tiltotta el Edinson Cavanit egy “rasszista kifejezés használata miatt” az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) – írja az MTI.

A Manchester United uruguayi válogatott csatára ellen két hete indult eljárás “helytelen magatartás” miatt azt követően, hogy a 33 esztendős futballista egy hónapja a United Southampton elleni 3-2-es sikerét – és a találkozón szerzett két gólját – követően az Instagramra feltöltött bejegyzésének szövegében a “negrito” szót is leírta. Cavani azt állította, ez csupán szeretetteljes üdvözlése volt egy barátjának, az FA szerint viszont a játékos ezzel megszegte a szövetség vonatkozó előírásait. Az FA csütörtökön nyilvánosságra hozott ítélete szerint a szóhasználat “sértő, helytelen, és rontotta a sportág jóhírét”, így Cavanit az eltiltás mellett 100 ezer font (40,6 millió forint) pénzbüntetéssel is szankcionálták.

Azt követően, hogy beismeri az FA szabályzatának megsértését, személyes oktatáson is részt kell vennie. A Manchester United már az eljárás megkezdésekor hangsúlyozta: a törölt bejegyzésben – amely miatt Cavani bocsánatot is kért – nem volt rosszindulat.

Közleményében a klub leszögezte, bíznak abban, hogy a vizsgálóbizottság nyilvánvalóvá teszi: Cavani nem rasszista, és a bejegyzésében nem volt rasszista szándék. Kiemelték, noha Cavani nem volt tisztában a szóhasználat félreérthetőségével, az FA és a rasszizmus elleni küzdelem iránt érzett tisztelet miatt nem fellebbez az ítélet ellen.

Cavani honfitársát, az akkor az FC Liverpoolban futballozó Luis Suárezt 2011 decemberében nyolc mérkőzésről tiltották el, miután mérkőzés közben ugyanezzel a kifejezéssel “megsértette” Patrice Evrát, a Manchester United “francia” légiósát. Suárez akkor kitartott amellett: az általa használt szó nem számít sértőnek Uruguayban.

További híreink

Jöhetnek a megyénként eltérő korlátozások

Irányi Dániel

Az olasz kormánytöbbség megvonta Matteo Salvini mentelmi jogát

Irányi Dániel

Budapesti dílert fogott a rendőrség

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen