17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Ezerrel több beteg várakozik fontos műtétre mint egy éve – tételesen már nem is elérhető, hogy mire mennyit kell várni

Hosszabbak a műtéti várólisták, mint tavaly ősszel – ez derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján elérhető adatokból. Több műtétnél is vélhetően a korábbinál hosszabb ideig kell várniuk a betegeknek a beavatkozás időpontjára, mivel nőtt a műtétre várók száma.

Tavaly ősszel közel 8800-an vártak műtétre, az átlagos várakozási idő 588 nap volt. A friss adatok szerint már csaknem 9800-an várnak műtétre, de a NEAK adatbázisából az már nem derül ki, hogy egy-egy műtétre most átlagosan mennyit kell várni. Ez az adat február eleje óta nem érhető el a honlapon.

Erről, valamint ennek okáról nem beszélt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentette, hogy 13 és fél milliárd forintot biztosítanak a várólisták csökkentésére. A miniszter szerint 2019-re sikerült jelentősen csökkenteni a műtéti beavatkozások kivárási idejét, viszont a koronavírus-járvány ismét a várólisták növekedését okozta.

A járvány kezelése miatt az egészségügyben már 2 éve akadozik az ellátás, műtétek és szűrővizsgálatok maradtak el.

Az egyik legszembetűnőbb adat, hogy idénre 6500-al kevesebb rákos megbetegedést diagnosztizáltak

– sajnos nem a megbetegedések, hanem a vizsgálatok maradtak el.

A pandémia idején a halasztható műtéteket mindenhol, bizonyos országokban pedig az életet veszélyeztető betegségek kezelését is hosszabb vagy rövidebb ideig elhalasztották- számolt be Kásler.

(index nyomán)

További híreink

Transz-tábort szerveznek gyerekeknek: a felső korhatár 12 év

Szabó Norbert

Háromszázra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, több a gyógyult is

Szabó Norbert

Összecsaptak a rendőrökkel a lezárások ellen tüntetők Ausztráliában

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen