20 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Gazdaság

Fával váltanák ki a kőolajat

Egészen meghökkentő kutatással állt elő egy belga kutatócsoport, melyben azt taglalják, hogy miként tudná a fa leváltani a vegyiparban a mai napig széles körben használt kőolajat.

A Sicence szaklapban közzétett tanulmányban a belga tudósok egy korábbi kutatásukat vitték tovább. Eredményeik alapján bár jelenleg a kőolaj olcsóbb, mint a megújuló anyagok, megvalósíthatónak tűnik egy olyan biofinomító megépítése és működtetése, amely a fát vegyi építőkockákká alakítja – írja az EurekAlert alapján az Országos Erdészeti Egyesület.

Ahhoz, hogy a fából vegyi anyagokat nyerjünk ki, ki kell választani belőle a lignint, vagyis a faanyagot. A folyamat során keletkező papírpépet bioüzemanyagok készítéséhez vagy szigetelőként is lehet felhasználni,

a ligninből pedig előbb olajat kell készíteni, amiből aztán a kőolajhoz hasonlóan további feldolgozással fenolt, propilént és tintaösszetevőket is elő lehet állítani.

A lignint ilyen módon a műanyagok alkotóelemeként is fel lehet használni, és abban is előnyt élvez, hogy az ebből létrehozott vegyi anyagok kevésbé károsak az emberre, mint a petróleumból készülők.

A papíriparban a ligninre általában melléktermékként gondolnak, ezért jellemzően el szokták égetni, pedig a kőolajhoz hasonlóan ennek is egy sor felhasználási módja van – mondta a kutatásban részt vevő Bert Sels, aki szerint a kutatás során egyértelműen bebizonyosodott, hogy hosszú távon jövedelmező is lehet a folyamat.

Az okosan menedzselt erdőkben a fakitermelés fenntartható, ráadásul a papíripar zsugorodása miatt Európában jelenleg felesleg is van ipari felhasználásra szánt fából.

(elobolygong.hu nyomán. Fotó: shutterstock.com)

További híreink

Megint drágul a benzin

Irányi Dániel

Hamarosan engedélyezhetik az újszülöttek oltását- a Moderna, a Pfizer és a Sinopharm is felkészült-

Faragó Dániel

Gazdaságvédelmi és karitatív döntések a vidéki városokban

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen