7.6 C
Budapest
2022. november 26., szombat
Magyar Jelen
BelföldHírek

Fidesz-MSZP tolvajkoalíció képe kezd kibontakozni a kispesti botrányban

Narancssárga vagy piros, a módszer ugyanaz…

Lackner Csabáról az önkormányzati választási kampányban jelentek meg video- és hangfelvételek a Hír Tv-ben, amelyeken egyrészt fehér port rendezget, másrészt arról magyaráz, hogyan lehet lopni a kerületi politikában. Egészen konkrétan az hangzott el, hogy „aki az önkormányzati politikában nem keres évi százmillió forintot, az hülye”.

Lackner az egyik hangfelvételen szóba hozta a közbeszerzések egyik gyakori szereplőjét Somogyi László üzletembert, a szintén helyi szocialista önkormányzati képviselő, Somogyi Lászlóné férjét.

“Somogyi Laciék csinálják az egészségügyi intézet átalakítását” – hangzott el.

A Magyar Nemzetnek tűnt fel, hogy azt a munkát nem Somogyi cége nyerte el, az Anildia Kft., hanem egy másik cég, a Compassion Kft. Az utóbbi cég ugyan papíron nem kötődik Somogyihoz, de kiderült, hogy amikor keresték a Compassiont a székhelyén, akkor Somogyi Lászlóhoz irányították őket, illetve a kispesti egészségügyi intézmény aulájának felújításával kapcsolatos megbeszéléseken Somogyi képviselte a kivitelezőket.

A 24.hu szerint a Compassion 2013 óta majd egy tucat kispesti közbeszerzést nyert el, összesen több százmillió forint értékben, és miután megnézték jobban ezeket a tendereket, érdekes dolgok derültek ki: amikor augusztusban a járda- és parkolóhely-felújításokra kiírt közbeszerzést a Compassion nyerte, akkor a meghívott versenytársak közt volt Somogyi Anildia Kft.-je is. A vesztesek közt található még a Sear Kft. és az M-Bond Kft. Utóbbi két cég Borsi Imre köréhez köthető, akire 2010-ben Ferencváros fideszes vezetése rábízta a IX. kerületi parkolás üzemeltetését, és felbukkant a kerület parkolási botrányában.

A cikk szerint Kispesten a Compassion Kft. győzelmével végződő közbeszerzési eljárások meghívottjai között többször szerepel az M-Bond Kft. és Sear Kft., valamint a Somogyi-féle Anildia Kft. is, illetve felbukkan az Apcoa Kft. is, ami több más, Borsihoz köthető céggel van azonos székhelyen.

A nemrég még fideszes vezetésű Ferencvárosban is ugyanezekbe a nevekbe lehet futni, csak éppen megcserélődtek a szerepek. A 24.hu egy a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ által parkolóautomata-tisztításra kiírt közbeszerzési pályázatot vizsgált, az eljárás nyertese a Borsihoz köthető M-Bond Kft. lett. A vesztesek oldalán pedig a kispesti eljárásokon rendre taroló Compassion Kft. találjuk. Egy másik eljárásban a már említett Apcoa Kft. lett a nyertes, míg a vesztesek között ismét a Compassion nevével találkozhatunk.

A furcsa egybeesésekről kérdezték a kispesti és a ferencvárosi önkormányzatot is. Kispesten a jegyző válaszából kiderült, hogy a pályázatokra meghívni kívánt ajánlattevőkről a héttagú Költségvetési és Közbeszerzési Bizottság dönt. Azt már a lap tette hozzá, hogy a múlt ciklusban a bizottság tagja volt Kránitz Krisztián, aki a kerületi vagyonkezelő vezetője volt, és a Lackner-felvételen is felbukkan Krinyó néven.

A józsefvárosi önkormányzat nem tudott válaszolni a feltett kérdésekre, mert miután a fideszes vezetés elbukta a választást, a közbeszerzésekben illetékes társaság vezérigazgatója és igazgatótanácsa lemondott. (24.hu/hvg)

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben