21.9 C
Budapest
2021. május 9., vasárnap
Magyar Jelen
Belföld Egyéb kategória Kiemelt

Főként a fiatalokat támadja a vírus

Hosszú hónapok után ismét sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs. Lakatos Tibor dandártábornok arról számolt be, hogy a rendőrség továbbra is kiveszi a részét a koronavírus-járvány elleni védekezésből. Egyéb feladataik mellett eddig több mint egymillió alkalommal végeztek ellenőrzést a hatósági házikarantén előírásainak betartásával kapcsolatban, ebből 56 ezer esetben elektronikus eszközökkel.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: – Tavasszal a kedvező járványügyi adatok alapján nyugvópontra helyezkedett a fertőzöttség. Tudtuk, nem ért véget, és újabb fertőzötteket eredményezett a pandémia a világon, nálunk is.

A nyár végével nőtt a fertőzés száma, ötödik napja megközelíti az ezret – ez a pandémia természete.

A főorvos szerint a második hullámról a tavaszi sikeres védekezést követően látjuk, hogy eltérő a tavaszi járványtól, ezért a kezelés is eltérő.

Tavasszal megállt az élet, nagy várakozás után rengeteg ismeretet szerzett az ország a vírusról, rengeteg kutatócsoport vizsgálja a kórokozót és az ellenszereit.

A második hullám új stratégiát kíván, hisz ebben a szakaszban jellemzően a fiatalok érintettek a járványban.
A 20–29 éves korosztálynál a legtöbb a pozitív eset, enyhe vagy tünetmentes betegséggel.
A vírust viszont tovább tudják adni azoknak, akik veszélyeztettek, az időseknél és a krónikus megbetegedésekben szenvedőknél súlyosabb következményekkel járhat a megbetegedés.

A tiszti főorvos az új szabályokról elmondta, hogy hétfőtől több új rendelkezés lesz. Kevés, jól irányzott, célzott szabály kell, amelyeknek betartását szigorúan fogják venni a hatóságok. Hétfőtől kiterjedtebb lesz a maszkviselési kötelezettség, a színházak, mozik, kulturális terek, plázák, minden zárt tér beletartozik a kötelezettség alá.

Korábban megengedett volt a sál és a ruhadarab viselése, mostantól kizárólag a szabályos egészségügyi maszk viselését írja elő a rendelet.

A maszkot helyesen, az orrot és a szájat takarva kell hordani, hiszen a vírus most is a cseppfertőzéssel átadva történik, ennek érdekében kötelező a maszk. Müller Cecília fegyelmezettséget kért az állampolgároktól, ez a feltétele annak, hogy az élet ne álljon meg. A jogszabály biztosítja a rendelkezések megszegésének szankcionálása.

Müller Cecília kérte, a lakosság kerülje a zsúfolt helyeket, figyeljenek a kézmosására.
Október második felétől térítésmentesen elérhető lesz az influenza elleni védőoltás.
Az országos tiszti főorvos újságírói kérdésre elmondta, naponta feltérképezik az egészségügyi ellátórendszer állapotát, helyzetét, technikai és humán erőforrás helyzetét. Koncentrálni kell a koronavírusos betegek ellátását, hogy a kijelölt helyeken a legmagasabb szintű ellátást tudjuk majd nyújtani.

Ha 80 százalékos szinten megtelik egy szolgáltató kapacitása, azonnal kijelölésre kerül a következő intézmény. Jelen pillanatban a kapacitásokat még nem merítette ki a hazai egészségügy.

Müller Cecília arra is kitért, fontos az idősek védelme, ezért kellett a látogatási tilalmat az egészségügyi és szociális intézményekben továbbra is fenntartani. A tisztifőorvos emlékeztetett:

októbertől csak testhőmérséklet mérést követően léphetnek be a gyermekek az iskolákba és óvodákba.

A kisebb gyermekeknél biztosítják a szülő számára, hogy a mérésig maszkban megvárhassa a mérést. Hozzátette: ajánlatos az influenza elleni védőoltás beadatása, ami ingyenes megtehető majd a háziorvosoknál.

A tiszti főorvos újságírói kérdésére elmondta, a több mint 600 ezer vizsgálat elenyésző kis része volt térítésköteles. Csak a külföldről hazatérők, valamint azok esetében, akik valós fertőzésveszély nélkül kérték maguk számára.

Járványügyi érdekből, kontaktkutatás során térítésmentes a teszt. Müller Cecília azt is javasolta, hogy az ingyenes influenza védőoltást kérők jelezzék a háziorvosuk felé az igényüket.

A térítésmentes influenza oltások beadása megoldható, telefonon kell egyeztetni az orvossal, ezt csak személyes módon, előzetes bejelentkezéssel, a többi beteggel történő érintkezéstől mentesen kell megoldani.

Az olthatóság elbírálása most is telefonos előjegyzés után érvényes.

A hatósági házi karantén időtartama azért csökkenhetett tíz napra, mert a kutatások arra a következtetésre vitték a szakembereket, hogy ennyi idő alatt tettenérhető a lappangó megbetegedés, hiszen 5-6 nap az átlagos lappangási ideje a vírusnak. Európa több országa is ezt a rendszert alkalmazza.

A lélegeztető gépek működtetésére megvan a megfelelő szakembergárda, mind a személyi, mind a tárgyi, környezeti feltételek rendelkezésünkre áll. Orvosok, szakorvosok, szakasszisztensek, nővérek továbbképzésben is részesültek, az egészségügyi személyzet megfelelő módon tudja kezelni a lélegeztetőgépeket.

Meghibásodás esetén van tartalék gép is, az elromló gépeket megfelelő technikusi gárda tudja karbantartani, megjavítani – erre is megvannak a szerződések.

Müller Cecília kérdésre válaszolva ismételten hangsúlyozta, hogy a járvány második hulláma különbözik a tavaszitól, azért kezelik másképpen. Hozzátette:

ahhoz, hogy ne kelljen markánsabb korlátozó intézkedéseket hozni, a lakosság részéről is fegyelemre van szükség.

Lakatos Tibor az üzemeltetők felelősségére is felhívta a figyelmet a szabályok betartatásában. Arra is kitért, a rendőrök mérlegelik az adott szabálysértés súlyát, és ha nem indokolt rögtön büntetni, akkor először figyelmeztetnek például a maszkhasználat hanyagolása miatt.

Forrás: magyarnemzet.hu

További híreink

A Mi Hazánk elutasítja az oltási igazolványt

Kemény János

Mi Hazánk: Időhúzó nemzeti konzultáció helyett végre lépjen a kormány és engedélyezzék a nyitást!

Irányi Dániel

Több mint havi ötmilliót keres Schmidt Mária

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben