28.1 C
Budapest
2022. augusztus 13., szombat
Magyar Jelen
BelföldHírek

Géber József a Mi Hazánk győri polgármesterjelöltje válaszolt kérdéseinkre

 

Mint korábban megírtuk, Géber József a Mi Hazánk Mozgalom győri polgármesterjelöltje december 23-án leadta a jelöltségéhez szükséges érvényes ajánlásokat. Újságírónk faggatta most ki jövőbeli terveiről.

-Nem túlzás azt állítani, hogy az önkormányzati választási kampány Borkai Zsolttól volt hangos. Mit gondol, az ex-polgármester magánéleti botránya mennyit ártott Győrnek?

Mindenképpen szégyenfolt esett Győr megítélésében. Ahol eddig minden “példamutatóan” tört előre, ahol a gazdaság és a turizmus nagy vonzerőt látott Győrben, ott kiderült, hogy a fejétől bűzlik a hal. Mert ne áltassuk magunkat, hogy ez csak 1 ember botránya. Tudjuk jól, hogy fontos szerződéskötések és azok megünneplése terén sűrű egymásra kacsintgatások történtek a városvezetésen belül. Azonban a polgármesteri szék egy hivatali státus, tehát ha megfelelő ember határozott és tiszta irányelvek mentén veszi kezébe a kormánybotot, akkor ki lehet köszörülni a Győr imázsán esett csorbát.

-Milyen most a közhangulat a városban?

Minden közéleti embernek – egy politikusnak pedig hatványozottan – tisztában kell lennie azzal, hogy az élete túlnyomórészt a nyilvánosság előtt játszódik. Tudatában kell lennie, hogy az “elöljáró” szinte minden területen elöl kell, hogy járjon. Erkölcsi területen mindenképp! A politikai élet napjainkban azonban olyannyira elkorrumpálódott, a politikai etika már annyira devalválódott, hogy ha a hétköznapi embernek továbbra is azt fogják sulykolni, hogy Győr töretlenül fejlődik, mi meg tudjuk tartani az autóipar egyik főszereplőjét, ha találnak munkát és fesztivál fesztivált követ és dől a forralt bor a barokk utcákon – akkor Győr hamar visszarázódik a nyugodt, talmi örömöket hajhászó életébe.
Az idősebb generáción, akik bíztak a Fideszben és Borkaiban, és még szilárd erkölcsi értékrendjük van, látszott, hogy mélyen megrendült. Nem tudta, hogy ezután mit lépjen, hogyan szavazzon. A fiatalabbak szintén elítélték Borkai súlyos kihágását, de ők nem rendültek meg. Lehet, hogy még a szavazásukra (vagy éppen nem-szavazásukra) sem hatott ki ez a hír.
És tudjuk, hogy vannak a mindörökké hű fideszesek, akik elhiszik, hogy nincs más út, csak a narancssárga…

-Néprajzkutatóként és erdőgazdálkodóként tevékenykedik. Polgármesterként milyen új szemléletmódot vinne a városvezetésbe?

Bárki, aki a vidék, a falu több évszázados hagyományait kutatja, aki az ésszerű, praktikus és a természet rendjéhez igazodó életet meg akarja érteni, megérti és a saját életét is igyekszik aszerint igazítani, az rádöbben, hogy mi is az életünk lényege, mi a feladatunk. A politika látványos és kozmetikázott tettei, eredményei sokszor nem az ember méltó jövőjét tartják szem előtt, hanem a pillanat, a most örömét.
Fontosnak tartom a tiszta, egyenes beszédet, a célratörő, de mindenképpen korrekt, az Embert szolgáló tetteket.
Szintúgy hangsúlyt fektetek a politikai nézetkülönbségeken felülemelkedő, konstruktív és hatékony együttműködésre. A 21. században már nem bújhatunk színfalak mögé: a munkánk legyen nyílt és nyilvános!

-Mik a város legégetőbb problémái?

A város árboca túlságosan egy irányba dől: az Audi nagy munkalehetőséget nyújt, és városunkat sok területen támogatja. Ez azonban veszéllyel is jár: amint megcsappan, vagy leáldoz az autógyártás ipara, sokan érzik majd úgy, hogy kihúzták a lábuk alól a talajt. Itt a győri, a vidéki munkásokról, az Audinak beszállító cégekről, a sport- és a zenei életről is szó van.
Azonkívül súlyos probléma Győr közlekedése. A belváros és a városba vezető utak reggel és délután, munka, bevásárlás után bedugulnak, lépésben lehet haladni. Valóban nehéz a parkolási helyzet a Belvárosban. Szemünket e téren Nyugatra kell vetnünk: az elővárosi HÉV-közlekedés, a P+R parkolók az időnket, pénztárcánkat és nem utolsósorban a környezet levegőjét is kímélnék. Győr középkori utcái nem ekkora forgalomra alkalmasak, a gépkocsik tolakodtak be a már évszázadok óta fennálló városképbe.
Ha viszont bevisszük a technikát, ugyanúgy teret kell engednünk a zöld felületeknek is!

Az egész országot megrázta a nemrégiben történt tanártámadás, amikor is egy győri pedagógust saját diákja késelt meg. Mit gondol, mi vezethet egy ilyen esethez? Polgármesterként mit tenne azért, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő? Milyen konkrét intézkedések merülhetnek föl? Elképzelhetőnek tartja hogy helyi szinten bevezessék az oktatási intézményekben az iskolarendőrséget?

A pedagógust megkéselő diák egy szimptómája annak, amit más területen is észlelünk: tanárok és diákok egymás közötti kommunikációja, munkatársi légkör, hangnem az egészségügyben, a reklamációknál, a közlekedésben. Fel lehet állítani iskolarendőrséget, de az csak alkalmi sebtapasz. Általánosan az egész társadalomnak be kéne látni, hogy “emberi hangnemben”, érzelmi intelligenciával sokkal eredményesebben meg tudnánk oldani a problémáinkat. A késszúrás mellett ugyanolyan veszélyes és bántó az agresszív hangnem, a rosszindulat. Azt hiszem, e téren mindannyian volna mit fejlődnünk! Inkább olyan foglalkozásokat kellene bevezetni az iskolában és munkahelyeken, ahol a diákok (és a tanárok, és munkatársak, főnökök és beosztottak) megtanulják kezelni a stresszhelyzetet, a konfliktusokat, és megtanulják a hatékony, célratörő munkát, munkamorált. A jövőben nagy szerepe lesz az EQ-nak!

Elemi.hu

További híreink

Amerikai külügyminiszter: határozottan sürgetjük a magyar kormányt, biztosítson nyitott médiakörnyezetet

Irányi Dániel

Lélegeztetőgépen a sportszektor, azonnali megoldást sürgetnek a vállalkozók – Videóval

Gabay Dorka

Mit jelent honvédeinkre nézve a “háborús vészhelyzet”?

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben