4.7 C
Budapest
2021. április 13., kedd
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Görögországi muszlim imahelyek szenvedik meg a Hagia Sophia mecsetté alakítását

Görögországi muszlim imahelyek szenvedik meg, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök múzeumból nagymecsetté nyilvánította az isztambuli Hagia Sophia-székesegyházat – írta a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség kedden.

A 16. századból való trikalai Oszmán sah mecset (Ólommecset) maradványait feldühödött tömeg dobálta meg kővel, tovább rombolva a romokat.

Az Oszmán sah mecset az egyik legszebb ottomán imaház volt Dél-Európában, amelyet az Oszmán Birodalom híres építésze, Szinán épített. Nevéhez 79 mecset fűződik, és munkái közül az Ólommecset az egyetlen, amely a modern Görögország területén található. Nevét ólomból készült kupolájának köszönheti. A mecsetből, amelyhez egykor iskola, szegényház és fogadó tartozott, mára csak a főépület, a minaret egy része, illetve Oszmán sah mauzóleuma (türbéje) maradt meg.

A Hagia Sophia nagymecsetté nyilvánítása miatt elmaradhat a leszboszi Mitilíniben található Szultán anyja mecset (Valide camii) felújítása. Kosztasz Mucurisz tartományi kormányzó azt követelte, hogy vonják meg a forrásokat a sziget legrégebbi, 1615-ben épített muszlim imaházától. A régi török negyed egykori bazárjában álló mecset 1791-es átépítése óta az Új mecset (Yeni camii) nevet viseli. Leszbosz 1462 és 1912 között oszmán uralom alatt állt, és ma is jelentős számban lakják muszlimok.

Egy, a konstantinápolyi ökumenikus patriarkátushoz közel álló honlap további hasonló lépések veszélyére hívta fel a figyelmet. A weboldal szerzői szerint a bosszútetteket ugyanazok a görög radikális jobboldali és ultraortodox körök hajtották végre, amelyek I. Bartolomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka befolyása ellen is küzdenek.

MTI

További híreink

Lefilmeztek egy farkaskölyköt a Bükkben

Szabó Norbert

November 24-én: megemlékeznek a horvátországi Szentlászló védőiről

Szabó Norbert

Csoportelső a magyar válogatott!

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben