21.7 C
Budapest
2022. május 18., szerda
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Gulyás: a kormány arra is felkészül, hogy 9 hónap múlva újra kell oltani

A rendkívüli jogrend fenntartása mindaddig indokolt, ameddig szükségesek olyan korlátozások, amelyekre csak a veszélyhelyzet ad lehetőséget – állította Gulyás Gergely az Inforádió Aréna című műsorában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ide tartozik a gyülekezési jog korlátozása és a védettségi igazolvány alkalmazása is. 

Gulyás Gergely ismét egyértelművé tette, eszük ágában sincs a fertőzöttek számához igazítani bármiféle nyitást, vagy enyhítést, ők továbbra is az oltottak számához kötnek mindent. Kivéve külföldiek esetebén, ők például negatív teszttel, oltás nélkül is mehetnek majd meccsre Budapesten.

A kormány továbbra is a beoltottak száma alapján dönt az intézkedésekről

– szögezte le a miniszter. Emlékeztetett, a következő enyhítés ötmillió beoltottnál jöhet, de akkor még nem szüntetik meg a rendkívüli jogrendet. Mint mondta:

Egy-két hét múlva elérünk oda, hogy mindenkit beoltunk, aki szeretné. Innentől mindenkinek a maga felelőssége, hogy milyen kockázatot vállal.

Ez abban az esetben még igaz is lenne, ha az oltatlanokat nem különböztetné meg hátrányosan a kormány. De, mivel ők a legtöbb helyről ki vannak tiltva, ráadásul a maszkviselés is kötelező kb. az ország egész területén, így miféle “önkéntes kockázatvállalásról” beszélhetünk?

Hamarosan az itt élő külföldieket is olthatják. Ezzel kapcsolatban így fogalmazott a miniszter:

A társadalmi immunitást kell elérni, és mindenki tagja a társadalomnak, aki itt él Magyarországon

Gulyás hozzátette, a kormány már dolgozik egy “hosszú távú vakcinagazdálkodási stratégián”. Figyelik, meddig védenek a vakcinák.

Sok a bizonytalanság, hogy meddig tart a védettség, és visszatér-e a vírus, de a legrosszabbra kell felkészülni. A legrosszabb pedig az, ha kilenc hónap után mindenkit újra be kell oltani, tehát erre kell felkészülni

– mondta a miniszter. Emellett célnak nevezte, hogy a jövőben az ország képes legyen ellátni magát vakcinával, később pedig gyógyszerrel is.

Index nyomán

 

További híreink

Románia felosztásától félt Petre Roman egykori kormányfő

Irányi Dániel

Botrányos módon tartotta vissza az utasokat a felszállástól a Ryanair (+videó + utas levele)

Kiss Albert

Feloldották az Egyesült Királyságból érkező repülőgépek leszállási tilalmát

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen