17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Gulyás: Az oltási könyv fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban

Egyre valószínűbb, hogy 2021-től egy sor szolgáltatást nem vehetünk majd igénybe a koronavírus elleni beoltottságunkat igazoló valamilyen jel (pl. hivatalos igazolvány vagy QR-kód) megléte nélkül. Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón beszélt arról, hogy „az oltási könyv fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban” – vette észre a portfolio.hu.

Gulyás: egészen biztosan lesznek ilyen szabályok

Lehetségesnek tartja-e a kormány, hogy lesz olyan szabályozás, amely különbséget tesz az emberek között aszerint, beoltatták-e magukat a koronavírus elleni vakcinával vagy sem? Lesz-e például vakcinaútlevél, vagy mondjuk egy mozi, színház, fesztiválszervező kikötheti-e, hogy a rendezvényt csak beoltott ember látogathatja? Esetleg a korlátozó szabályok alól mentesülhetnek-e a beoltottak? – hangzott el a sajtókérdés a mai Kormányinfón.

Gulyás Gergely szerint

egészen biztosan lesznek ilyen szabályok, nemcsak Magyarországon, hanem Európában mindenütt, tehát az oltási könyv az útlevél vagy a személyi igazolvány mellett szerintem egy fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban. Majdnem biztos, hogy légitársaságok is fognak ilyen szabályokat előírni, Magyarországon és külföldön egyaránt lehetnek ilyen szabályok.

Ha valóban minél több embert szeretnének beolttatni, akkor a kormánypropagandának igencsak bele kell húznia, ugyanis jelenleg a magyarok alig 15-36 százaléka fogadná el a vakcinát.

Nemzetközi példák

Britanniában a tervek szerint QR-kódot kapnának azok, akik beoltatták magukat. E nélkül a kód nélkül az ember nem mehet se meccsre, se színházba. A kormány szerint erre azért van szükség, mert a “nagy létszámú események jelentős kockázatot hordoznak magukban”.

Noha Matt Hancock egészségügyi miniszter nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy végül kötelezővé teszik az oltást, ám szerinte van ennek egy jobb módja is:

el kell érni, hogy az emberek egyszerűen meg akarják kapni a vakcinát.

Azóta egyébként Nadhim Zahawi, Nagy-Britannia oltatásért felelős minisztere is nyilatkozott:

Szerintem valószínűleg sor kerül majd arra, hogy az éttermek, a bárok és a mozik, illetve más létesítmények, például sportközpontok is használni fogják ezt a rendszert, ahogy az appot is használták.

Amerikában a Ticketmaster tervezi, hogy a koncertek előtt ellenőrzi majd, a résztvevők rendelkeznek-e a koronavírus elleni oltással. Ehhez szintén mobiltelefonos megoldást vezetnének be, ugyanakkor az oltásigazolás mellett a 24-72 órán belül elvégzett, negatív eredményű koronavírus-tesztet is elfogadnák. Még.

Hollandia, miután a vakcina széleskörben elterjedt, egyszerűen megkülönböztetné a beoltottakat azoktól, akik nem éltek az oltás lehetőségével. Erről Berend Schans, a Holland Koncerthelyszínek és Fesztiválok Szövetségének igazgatója beszélt, hozzátéve:

lehetőséget lát arra, hogy visszautasítsák az oltással nem rendelkező emberek belépését a fesztiválokra, és ezt javasolja is a szövetségük.

Az amszterdami RAI és a rotterdami Ahoy konferenciaközpont is negatív tesztet vagy oltásigazolást kérne a résztvevőktől.

Repüléshez útlevél és oltási könyv 

Ausztrália nemzeti légitársasága, csak azokat a külföldieket engedi fel gépei fedélzetére, akik bizonyítani tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni vakcinát – számoltunk be róla a CNN tudósítása alapján. A légitársaságnál reméli, orwelli példájuk precedensértékű lesz.

A brit konzervatív képviselő, Tom Tugendhat már arról ábrándozott, hogy

akik visszautasítják majd az oltást, egy napon azzal szembesülhetnek, hogy kizárják őket a munkahelyükről, és nem léphetnek például be az irodába.

Szerinte számos társadalmi színtéren csak oltásigazolással lehet majd szolgáltatásokat igénybe venni.

Fotó: Facebook

További híreink

Ősziesebbre fordul az időjárás a jövőhét közepétől

Varga Lilla

Ismét elutasították Beke István feltételes szabadlábra helyezési kérését

Irányi Dániel

Lehallgatás a FB messengeren keresztül?

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen