21.1 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Bűnügy Hírek Kiemelt

“Hát tudja, milyen a cigány…” – helyszíni riport Kerepesről

Lövöldözésbe fulladt óvodai ballagás, amelynek a TEK vetett véget. Az elkövetők szabadládon, a rendőrség és az ügyészség egymásra mutogat. Kerepes neve ismét a helyi cigányok miatt került az országos híradásokba. Helyszíni riport.

Százan ütötték-verték, pisztollyal lőtték egymást a kerepesi tömegbunyóban – ilyen és ehhez hasonló cikkekkel került a csendes Pest megyei kisváros ismét a címlapokra, miután május 21-én egy óvodai ballagás ünneplése tömegverekedésbe és lövöldözésbe torkollott. A helyiek félnek, a hivatalos szervek pedig egymásra mutogatnak.

Kerepes egy eldugott részén a Gyár utcában járunk, mintha egy másik településre vagy inkább másik világba lépnénk át a szeméttel teli patakon átívelő hídon.

A szebb napokat is látott Szilas-patak cigánynegyed felőli szakasza

A gettóban élők egyből kiszúrnak, gyanakodva méregetnek és kérdezik, kit keresünk. Egyikőjükkel szóba elegyedünk, így lassan kedvet kapnak a többiek is. A verekedésben résztvevő egyik család idősebb hölgy tagja is megjelenik.

„Buli volt, ballagás és az udvaron belül egymást ütötték, lövöldöztek és hát tudja, milyen a cigány, hát kiálltunk az utcára” – mondja az asszony.

A verekedésben résztvevő egyik család portája

Azt meséli veje és fia csak azért ment át a hangoskodó, óvodai ballagást ünneplő társasághoz, hogy lenyugtassák őket. Erre a balhézó társaság egyik tagja Sz. József az asszony fiát lelőtte, sőt két – ahogy az asszony fogalmaz – emberevő kutyáját is kiengedte. Ebből indult aztán az utcán átívelő balhé, amelyben közel százan vettek részt, férfiak, asszonyok is ütötték egymást a nyílt utcán. Több településről érkeztek járőrök, majd a TEK egységei. A lövést leadó cigányokat végül a TEK vette őrizetbe. Mindössze három férfit állítottak elő: az 50 éves id. Sz. Józsefet, a 23 éves Sz. Ádámot, valamint a 41 éves L. Lászlót fegyveresen, csoportosan elkövetett garázdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt. Letartóztatásukat azonban az ügyészség nem látta indokoltnak, ezért nem sokkal később haza is engedték őket, szabadlábon védekezhetnek. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kérdéseinkre válaszolva elmondta:

A rendőrség a helyreállított köznyugalom és közbiztonság fenntartása, megszilárdítása érdekében minden szükséges intézkedést megtesz.

A verekedésben résztvevő másik család portája

Felkerestük a lövöldözéssel gyanúsított cigány család portáját is, de tőlük mindössze egy „El lehet innen takarodni nagyon gyorsan!” kiabálásra futotta, így álláspontjuk egyelőre rejtély marad, álljon helyette itt a TEK által közzétett videó a buli végét jelentő letartóztatásról.

Mindenesetre egy, a házból éppen kitámolygó, orrát feltűnően  és erősen törölgető fiatal férfi azt mondja, szerinte biztosan nem lesz háború az utcában, legalábbis reméli, mert itt amúgy mindenki rendes. Valószínűleg ezért állt sorfalat a rendőrség az utcában, amikor a gyanúsítottak hazaérkeztek. A szomszédok bosszút forralnak, többen is azt mondják, az eset nem maradhat megtorlás nélkül.

Éppen ezért is aggasztó, amit már Gyuricza László polgármester mesél nekünk a helyi viszonyokról. Kerepes kisváros, így saját kapitányságra nem jogosult, csupán két körzeti megbízottra, amelyből viszont csak egyet tudnak biztosítani. Emiatti aggodalmának a polgármester már többször is hangot adott, többek között a rendőrkapitányság 2021. évi beszámolójának tárgyaláskor, idén áprilisban. A Belügyminisztérium által megígért két kmb-st csak néhány hónapra tudták biztosítani, azóta egyetlen rendőr látja el a 10 ezer fős város védelmét. Ez a rendőr egyébként egy korábbi gyújtogatási esetben a szabadságát megszakítva sietett a helyszínre eljárni a gyanúsított ellen.

A kerepesi közbiztonsági jelentéshez tett polgármesteri kiegészítés

A gyújtogatás mellett 2020-ban egy nagyszabású rendőri akció keretében drogdílerekre csaptak le, amely után a helyi cigányok megüzenték a polgármesternek, hogy

már kikészítették a neki szánt golyót.

A város vezetője feljeletést tett még májusban, de az első kihallgatásra csak decemberben lett ideje a hivatalos szerveknek, amikorra a gyanúsított már „máshogy emlékezett”, így az ügyet lezárták. A rendőröknek amúgy sincs egyszerű dolguk a településen: néhány évvel ezelőtt egy elvadult szabadulóbulira kiérkező rendőröket machetével kergették meg.

A baj az, hogy az elérhető rendőri állomány csupán reakcióra képes, a rendet fenntartani kevésbé – értékel Gyuricza László polgármester. Mivel a településen nincs folyamatos rendőri jelenlét, így elrettentő erővel kevéssé rendelkeznek, csak akkor tudnak bármit tenni, ha már megvan a baj – mondja a város első embere.

Mint ismert, a tömegverekedés után a Mi Hazánk elnöke azonnal felszólalt az Országgyűlésben kiemelve, hogy hiába a háborús veszélyhelyzet, hazánkban az ilyen terroristák szabadlábon védekezhetnek.

A cigány-magyar együttélés tehát nem azt jelenti, amit az Országos Roma Önkormányzat és a kvóta alapon például a Jobbik soraiban ülő cigány képviselő sürget, hanem azt, hogy először a cigány-cigány együttélés képletéből szükséges kiemelni azokat, akik képtelenek bármilyen erkölcsi normát vagy törvényt betartani.

További híreink

Hollywoodba is begyűrűzött a BLM szindróma.

Dunai Tibor

Palesztin merényleteket hiúsított meg a Sin Bet

Dunai Tibor

Nem mindenkinek nyerte el a tetszését a szegedi mennyegző

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen