18.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Hatalmi háromszög – kocsordi Casanova, somogyi szalonradikális, vagy a brüsszeli díszzsebkendőkirály lesz a Jobbik elnöke

Július 2-án tartja pótkongresszusát a Jobbik, amelyen három induló közül (Gyöngyösi Márton, Ander Balázs, Földi István) lehet kiválasztani azt, akit a küldöttek a legalkalmasabbnak éreznek a szebb múltat is megélt alakulat vezetésére. 

A kongresszust Jakab Péter lemondása miatt kell ismételten megtartni, de külön érdekesség, hogy a bukott elnök a frakcióvezetői tisztségét egyelőre még megtartotta, így most az a felállás, hogy az elnökségben kisebbségbe szorult Jakabnak kellene koordinálnia a párt frakciójának munkáját. Az ATV-ben vendégeskedő Lukács László ugyanakkor azt mondta, hogy a Jobbik elnökségi tagjai közül mindenkit szomorúan érintett Jakab lemondása és igazából mindenki azt szerette volna, hogy Jakab maradjon. Ha hiszünk Lukácsnak (miért tennénk persze ilyet), akkor Jakab Péternek nem is amiatt kellett lemondania, mert őt nem akarták elnöknek, hanem Molnár Enikő miatt, akinek egyre növekedő befolyását sokan nem nézték jó szemmel. Lukács arra is utalást tett, hogy a Jobbik jelenlegi helyzetében a nagy jelentőséggel nem a pártelnökség, hanem a frakció vezetése bír, amit Jakab továbbra is birtokol.

Tej, tök, traktor – posztparizeus stresszben lehet Jakab Péter

Nehéz ügy. A bánatát posztokba és vidékieskedésbe fojtó Jakab egyik bejegyzéséből az derül ki, hogy ő soha nem is akart a Jobbik elnöke lenni.

Még nyomon követni sem egyszerű, hogy ebben a Jobbikban, ki Molnár, ki Jakab, ki elnök és ki nem az. Ami viszont lászik, hogy Jakab Péter folytatja parszthadjáratát és a közelgő elnökválasztás előtt egyértelműen kiáll a nemi erőszak kísérletével hírbe hozott Földi István mellett, aki legújabb terve szerint elnökként juttatná a csúcsra a Jobbikot.

Az elnökről a küldöttek hivatottak dönteni, a küldöttekről papíron a helyi szervezetek határoznak, de ennek ellenére a kiválasztási folyamat jó eséllyel totálisan centralizált lesz. Már a 2018-as kongresszusról is lehetett olyanokat hallani, hogy a vezetők felülről mondták meg, hogy ki lehet küldött és ki nem. A Jobbik “alulról építkezése” tehát csak abban az értelemben állja meg a helyét, hogy egy olyan ember is elindulhat elnöknek, aki egy disznóvágáson a fürdőszobába zárt be egy 24 éves fiatal nőt, hogy udvarlásképpen a nemiszervét mutogassa számára. Földi nem mellesleg családos ember feleséggel, gyermekkel.

A családot magát Jakab Péter a napokban meg is látogatta. A beszélgetés tartalmáról különösebben sokat nem osztott meg, így az nem derül ki, hogy gratulált-e a fiú üstökös módjára felfelé ívelni látszó politikai karrierjéhez. A posztból annyi derül, hogy Jakab Pista bátyámmal van.

Köszönöm Földi István szüleinek a szíves vendéglátást.
➡️ A kezdetektől fogva építik a Jobbikot, és most sem adják fel. Ahogy én sem. Jó egészséget kívánok nektek, Pista bátyám! – írja.

A családlátogatást stábunk is megejtette, de Földi Istvánt nem találtuk otthon. Pista bátyám velünk már korántsem volt olyan szívélyes mint Jakab Péterrel. Szerettük volna megtudni, hogy mit gondolnak az erőszakos ügyről, történt-e már korábban is ilyen a családban, vagy jó ötletnek tartják-e fiuk elnöki ambícióit. Kép és videó rögzítéséhez azonban a szülők nem járultak hozzá, így sem Földi gyerekszobáját, sem a család álláspontját nem tudjuk bemutatni. Felzaklatott állapotban fogadtak bennünket.

A falubeli lelkész elárulta, hogy Földiék nem templomjáró emberek, a helyi gyülekezettel nincs kapcsolatuk, de többek között az ilyen esetek miatt nem akarnak belefolyni a politikába. Földi István korábban Kocsord polgármestere volt, sokan ismerik a településen, ugyanakkor sok pozitív gondolatot nem mondtak róla.

A református templom Kocsordon, a parókia udvarán.

Egy arcát nem vállaló járókelő nagyképűnek és beképzeltnek nevezte, azt viszont éppen a családja miatt nem hiszi el Földiről, hogy a disznóvágáson történteket meg tudta tenni.

Egy idős hölgy szerint elképesztő, hogy ilyen eset miatt került be a település neve az országos hírekbe, ez nem tesz jó a falu hírnevének – mondta.

Kocsordi élménybeszámolónkkal még jelentkezünk, de addig vissza a Jobbik tisztújítására, hiszen van ott még ahonnan ez jön. 

Jakab bukásakor megnevezte utolsó csatlósait is, akiket “nem fog elfelejteni”. Ide tartozik maga Szabó Gábor választmányi elnök, Z.Kárpát Dániel és Lukács László. A három politikus valószínűleg minden befolyását latba fogja vetni, hogy a Jobbik elnöke Jakab Péter Földi István legyen. Földi győzelme esetén komoly fejtörést okozhat, hogy neki nincs mandátuma a parlamentben. Jobbikos pletykák szerint az ismeretlen Szabó Hajnalka mellett Végh Noémi országgyűlési képviselő mandtátuma is puffermandátum. Jakab azért kérhette Gyurcsányéktól, hogy ők elöl legyenek a listán, hogy szükség esetén a Jobbik átadja az ő mandátumukat valaki másnak. Ez a valaki más Magyar Zoltán, Földi István, de akár Szotyori Lázár Zoltán is lehetne. Csakhogy a képviselői helyhez jutott hölgyek korántsem biztos, hogy előzékenyen tartani fogják magukat a kimondott, vagy kimondatlan verdikthez.

Ha Földi Istvánnak nem sikerülne nyernie, akkor abban az esetben Jakab Péter könnyen ellehetetlenülhet frakcióvezetőként is. Találgatások szerint el is hagyhatja a Jobbikot és kiülhet a függetlenek közé. Itt még nem tartunk ugyan, de a Jobbik elnökválasztásának nagyon nehezen lehet olyan kimenetele, ami megoldja és nem mélyíti a gyengülés okozta feszültségeket.

A másik lehetőség Ander Balázs, akiről még úgy is keveset lehet tudni, hogy hosszú éveken keresztül parlamenti képviselő volt. Jelenleg neki sincs madátuma, az ő győzelme is furcsa helyzetet idézne elő. A sajtóban Ander a mostani indulók között úgy szerepel, mint a Jakab féle vonal fő ellenlábasa. Sokszor aggatják rá a régi jobbikos jelzőt, de a hiteles történetírás kedvéért hozzá kell tenni, hogy minden gond nélkül kampányolt az összbaloldal színeiben akkor, amikor még azt hitte, hogy lehet esélye győzni saját körzetében. Reménykedni lehet, 37%-kal győzni nem.

Ander Jakabhoz hasonlóan saját közösségi felületén már nem a Jobbik logót, hanem saját logóját reklámozza. Nem nehéz kitalálni, hogy Andert elsősorban Potocskáné és köre támogatja, fényképei alapján igyekszik megnyerni a még mindig a Jobbikban sínylődő régi politikusokat.

Friss hír, hogy a Jobbik etikai bizottsága elkaszálta Jakab Péter beadványát, amelyben a pénzek hűtlen kezelésével vádolja Potocskánét. Ander látványosan örül ennek bejegyzésében.

A harmadik aspiráló a 2019 óta EP képviselő Gyöngyösi Márton. Őt Szotyori nevezte meg olyan vezetőként aki még egyben tudja tartani a pártot. Gyöngyösi oldalán az látszik, hogy visszajött Brüsszelből és sorra keresi fel a Jobbik megyei vezetőit – nyilván azért, hogy őt legyenek kedvesek támogatni. Tartalom terén Gyöngyösi azzal kampányol, hogy a nagyszerűen sikerült vidéki eredmények után a Jobbikot most vissza kell hozni a nagyvárosokba és Budapestre.

A legújabb mérések szerint a Jobbik jelenleg 3% körül áll. A pártban azt hangoztatják, hogy egy kicsit távolabb kellene kerülniük a Gyurcsány vezette összefogástól, vissza kellene térni a nemzeti néppárt politikájához – jelentsen ez bármit is számukra. Más kérdés, hogy a balliberális tömbnek látva a választási eredményeket erre a Jobbikra már nincs, nem is lehet szüksége. A párt politikai karanténba került, a Fideszen kívüli jobboldalt a Mi Hazánk fedi le. A választók április 3-án ítéletet mondtak a Vona-Sneider-Jakab által uralt Jobbikról. Most a küldötteken a sor. Választani a kocsordi Casanovát, a somogyi szalonradikálist, vagy az európéer díszzsebkendők koronázatlan királyát tudják.

Portálunk be fog számolni a Jobbik júliusi elnökválasztásáról. Addig is szebb jövőt kívánunk!

 

 

 

További híreink

Pécs Pride-Május 16

Dunai Tibor

Karácsony Gergely módosabb, mint Orbán Viktor

Irányi Dániel

A szülészet után a gyermek intenzíves ellátás is haldoklik Szolnokon

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben