25 C
Budapest
2022. július 5., kedd
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Szórakozás

Hatékonyabb cenzúrát követel a Youtube-tól a Mozzila alapítvány

A YouTube tartalomajánló algoritmusa olyan videókat is beajánl, amelyek szabályzatba ütköznek és később eltávolítják őket a szolgáltatásból – síránkozik a Mozilla alapítvány.

A Firefox böngészőt fejlesztő non-profit szervezet a kutatáshoz egy RegretsReporter (a név jelentése kb. MegbánásBejelentő) nevű böngésző kiegészítőt adott ki, ami észlelte, ha a valaki YouTube-videót nézett az interneten, és utána rákérdezett a felhasználónál, hogy megbánta-e – vette észre az Index.

A 10 hónapos időszak alatt összesen 3362 esetben állították azt az alanyok, megbánták a videó megnézését. Ez jóval kevesebb, mint az összes megnézett videó 1 százaléka, ennek ellenére a hiperérzékeny alapítvány mégis erre hivatkozva követel még szigorúbb cenzúrát a legnépszerűbb videómegosztó platformtól, mely már így is szinte minden valamirevaló tartalmat törölt vagy cenzúrázott.

Álhír, rémhír és gyűlöletkeltés

Mivel a liberálisok imádnak elhallgattatni és ellehetetleníteni, ám írtóznak az olyan szavaktól, mint “cenzúra”, “véleménydiktatúra”, ezért kitaláltak jól hangzó gumifogalmakat, amire hivatkozva gyakorlatilag bármilyen nekik nem tetsző tartalmat törölhetnek, miközben magukat az erkölcs bajnokainak tüntetik fel, akik nem is politikai alapú boszorkányüldözést végeznek, hanem az internetet teszik egy “jobb, szabadabb” hellyé, ahol bárki biztonságban érezheti magát. Így születtek meg az olyan szavak, mint a “gyűlöletbeszéd”, “rémhír”, “álhír”, “homofób”, stb.

A kutatók a megbánt videókat vizsgálva megállapították, hogy 12,2 százalékban sértették a szolgáltatás felhasználási feltételeit, ötödük “álhír” volt, 12 százalék Covid-19 “dezinformáció”, de találkoztak erőszakos és felzaklató, továbbá ‘”gyűlöletre uszító” tartalommal is.

Tehát, a kevesebb, mint 1 százaléknyi videó alig 12 százaléka volt “dezinformáció”, vagy “gyűlöletkeltő”, ennek ellenére mégis megindult a hisztériakampány. A Mozzila alapítvány sérelmezte például, hogy egy túlélőtúrákkal kapcsolatos videóra “szélsőjobbos” csatornát kínált fel az algoritmus.

Növekvő társadalmi nyomásra hivatkoznak

Az eredmények komoly kérdéseket vetnek fel és igazán aggasztóak, ha a YouTube tényleges közönségének léptékén nézzük. Amit találtunk, az csak a jéghegy csúcsa

– sopánkodott Brandi Geurkink, a Mozilla németországi munkatársa, aki szerint elfogadhatatlan, hogy az ajánló algoritmus működése évekkel azután sem átlátható, hogy kétségek merültek fel a társadalmi hatásaival kapcsolatban. Hogy a csekély létszámú, ám annál hangosabban mindig mindenen felháborodó véresszájú liberális Twitter-harcosokon túl létezik-e társadalmi nyomás, az egyelőre nem világos.

Geurkinkkel kapcsolatban viszont fontos kiemelni, hogy mielőtt a Mozzilla berlini munkatársa lett Nyugat-Európában és az USA-ban szervezetett “szociális” mozgalmakat, harcolt a “társadalmi igazságosságért”, illetve a nem európai országok segélyezéséért.

A Mozilla alkalmazásában pedig konferenciákon szólalt fel, ahol az internetes “gyűlöletbeszéd” miatt síránkozott, sokkal hatékonyabb cenzúrát követelve a szolgáltatóktól.

A YouTube szóvivője a panaszokra válaszul büszkén elmondta:

tavaly változtattak az ajánló rendszeren, ami 1 százalék alá csökkentette a határesetnek számító tartalmak fogyasztását.

A videók cenzúrázása, valamint a “nem megfelelő anyagok” ellehetetlenítése és törlése egyébként továbbra is töretlenül zajlik, egyre kevesebb érdemi tartalmat hagyva a platformon.

Kiemelt képünkön Brandi Geurkink, az internetes cenzúra elszánt harcosa

További híreink

Idén újabb 56 fészektartót helyezett ki az E.ON a gólyák számára

Dunai Tibor

Megkapta az új esélyt a székely aláírásgyűjtés

Kiss Albert

Egymást biztatták a “diákok”, hogy verjék össze a tanárt Pécsett – videó

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen