22.4 C
Budapest
2021. június 21., hétfő
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Heteken belül szabadulhat Nagy-Britannia legfiatalabb terroristája

A derék, és minden bizonnyal tősgyökeres brit “fiatalt” még 14 éves korában ítélték el jogerősen terrorizmus vádjával, mert az interneten rávett egy Ausztráliában élő 18 éves férfit egy rendőr lefejezésére. Elvileg életfogytiglanra ítélték, ám a brit bíróságnak köszönhetően alig 5 év után szabadulhat – írja a Mirror.

Az ifjú terroristát még 2015-ben ítélték el, mivel kapcsolatba lépett az Ausztráliában élő, radikalizálódott 18 éves Sevdet Besimmel, akit rábeszélt arra, hogy kövessen el tömeggyilkosságot Melbourne-ben, és fejezzen le egy rendőrt. A brit rendőrség szerint tervük sikerrel járt volna, ha nem figyelnek fel a fiú üzeneteire, és nem értesítik időben ausztrál kollégáikat.

Büntetése keretében a “fiatal” részt vett egy “rehabilitációs programon”. A most 20 éves elítéltet jövőhéten hallgatja meg egy bizottság, mely arról hivatott dönteni, a fiatal “maga mögött hagyta-e terrorista múltját, és a javulás útjára lépett”. Előzetes jelentések szerint az esélyei “igen jók”.

A tárgyalás

A védelem a tárgyaláson azzal érvelt, a fiú autista. Ennek ellenére a manchesteri bíróság 2015-ben megállapította a “tengeren túli terrorizmus” megvalósításának tényét és életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte az ifjú terroristát, egy – magyar szemmel meglehetősen furcsa – kitétellel, mely szerint 5 év múlva az ítéletet felül kell vizsgálni.

Ezen felülvizsgálat előkészítéseként Dame Victoria Sharp bírónő tavaly élethosszig tartó “anonimitást és védett identitást” ítélt meg a fiúnak, mivel meglátása szerint az azonosítása “alááshatja a sikeres rehabilitációját”.

Az ifjú terrorista Dame Victoria Sharp bírónőnek köszönheti védett identitását – Fotó: AP

 

Dr. Louise Bowers, törvényszéki pszichológus szerint a “védett identitás” megadása jó döntés volt, mert így a fiú végleg maga mögött hagyhatja terrorista múltját, és a “társadalom hasznos tagjává válhat”.

Ha szabadon engedik a férfit, elméletileg el lesz tiltva az internet használatától, és szoros megfigyelés alatt tartják majd.

A lap hozzáteszi, jelenleg 110 olyan terrorista ül börtönben, akiket az angol bíróság hasonló feltételekkel szabadlábra helyezhet a közeljövőben.

Kiemelt képünkön Sevdet Besim, az ausztráliai elkövető 

További híreink

Vári-Kovács Péter: az egésznek csak lelki értelemben lehet tanulsága

Kemény János

Vitaindító gondolatok a halálbüntetésről

Joó György

FBI: terrorista merénylet történt a texasi katonai támaszponton

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben