17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Környezetvédelem

Hihetetlen forróság Szibériában

A valaha rögzített legmagasabb hőfokot, 38 Celsiust mértek az Északi-sarkvidéken június 20-án, az észak-szibériai Verhojanszknál. Az 1300 fős kistelepülésen elképesztő hőingadozások tapasztalhatók. Korábban télen mínusz 49, nyáron pedig plusz 37,2 Celsius-fok is előfordult.

Múlt hétvégén minden korábbinál magasabb értéket mutatott a hőmérő Verhojanszknál: szombaton 38 Celsius-fokot. A meleg vasárnap is kitartott, ekkor 35,2 fokot mértek.

Az idei volt Szibéria legforróbb májusa, a hónapban az átlaghőmérséklet mintegy 10 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az azt megelőző 50 éves periódusban. A forró tavasz és a hasonló nyár már most jelentős károkat okozott az Északi-sarkvidéken. Jakutföldön hatalmas erdő- és bozóttüzek alakultak ki, de az orosz szakértők szerint az állandóan fagyott talaj, a permafroszt olvadása a május végi dízelkatasztrófát is súlyosbította.

A kutatók rég felismerték, hogy a klímaváltozás hatására az Északi-sarkvidéken emelkedik a leggyorsabban az átlaghőmérséklet. A régió átalakulása globális hatásokkal is jár, többek közt a tengerszint emelkedéséhez is nagyban hozzájárul.

(24.hu nyomán – Fotó: Андрей Голованов / Sputnik / Sputnik via AFP)

További híreink

Törvénnyel védené a lengyel kormány a szólásszabadságot a techóriásokkal szemben

Irányi Dániel

17 milliárd forinttal húzhatta le Magyarországot a kínai vakcinát beszállító cég

Irányi Dániel

Trump és Orbán titka, ami miatt Toroczkai kér valamit tőlük (+videó)

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen