2.4 C
Budapest
2022. december 3., szombat
Magyar Jelen
HírekKülföld

Hollandia: Otthona előtt gyilkolták meg a drogügyben eljáró sztárügyvédet

Derk Wiersum, 44 éves volt, két gyermek édesapja. Pár napja, fényes nappal az amszterdami otthonától pár lépésre lőtték agyon. A sajtóhírek szerint a gyilkosság a helyi marokkói drogmaffia bírósági ügyéhez köthető.

Pár perccel 7:30 után egy csuklyás férfit láttak gyalog menekülni a tett helyszínéről, akit még mindig keres a rendőrség – írj az NL Times.

A holland miniszterelnök, Mark Rutte a fényes nappal elkövetett hidegvérű gyilkosságot „nagyon riasztónak” nevezte.

Wiersum meggyilkolása előtt azt a Nabil B.-t képviselte a bíróságon, aki a koronatanúja volt egy droggal kereskedő bűnszervezet ellen folyó büntetőügynek. A drogmaffiát Hollandia legkeresettebb bűnözői, Ridouan Taghi és Said Razzouki vezetik.

Jan Struijs, az NPB rendőrszakszervezet vezetője szerint „ez megerősíti, hogy egy narkós államban élünk. Ez a jogállamiság elleni támadás volt.”

Múlt évben az NPB bemutatott egy tanulmány „A másik Amszterdam” címmel, melyben figyelmeztettek, hogy Hollandia drogparadicsommá válhat, mert a kormány és a politikai elit alábecsüli ezeket a problémákat.

A rendőrség jelenleg két személyt keres, akit összefüggésbe hoztak az ügyvéd meggyilkolásával. Azonban többen már kellemetlen kérdéseket tettek fel a rendőrségnek, hogy megfelelően védték-e az áldozatot, hiszen a koronatanú, Nabil B. testvérét is agyonlőtték a múlt évben.

2012 és 2016 között majdnem húsz ember meggyilkolását hozták összefüggésbe a marokkói szervezett bűnözői csoportokkal.

Derek Wiersum meggyilkolása csak egy héttel azután történt, hogy a svéd ügyvédet, Henrik Olsson Lilja-t többször meglőtték stockholmi háza előtt. A támadás előtt Olsson egy New-Yorki-i rapper, A$AP Rocky védője volt, akit egy afgán bevándorló megtámadásával vádolnak.

(NL Times, fotó: Politie Amsterdam)

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben