2022. szeptember 27., kedd
Magyar Jelen
Vélemény

Horthy Miklós megítélése napjainkban és ami mögötte van

Horthy Miklós kormányzónk tiszteletére mellszobrot avatott a Mi Hazánk Mozgalom az Országgyűlésben, bár csak saját irodájukban. Már megint csak hazai pályán, elzártan. Ha meg kívánjuk ismerni kiknek a szelleme uralkodik több mint 30 évvel a rendszerváltás után, arra remek példa Horthy. Dér Dániel írása.

Látjuk: még mindig a kommunisták és utódaik. Még mindig azt hiszik, hogy ők az erkölcsi magaslat, hogy az ő szavuk szent. Fasiszta volt Horthy? Az igazság az, hogy csak az általuk, még mindig a marxizmus szemüvegén át látott világban. Persze, ők még mindig azt hiszik, hogy ez az ő országuk és itt az lesz, amit majd ők megmondanak. Addig ők is a szólásszabadság oldalán vannak, amíg mindenki más véleménye egyezik az övékkel. Aztán marad fasizmussal való dobálózás. Rámondják valakire, akinek onnantól kezdve szégyellnie kell magát. Mert ők azt mondták és az ő szavuk megkérdőjelezhetetlen. Ideje lenne lerúgni őket a magas lóról, ha már maguktól nem képesek leszállni róla.

Fasiszta volt Horthy? Nem. Sem ő, sem a rendszere nem volt az. Horthy Miklós örök életében hű volt az alkotmányos Magyar Királysághoz. Tengerész és angolbarát volt. Tisztelte és szerette az idős császárt, Ferenc Józsefet, aki mellett szárnysegédként kapta meg azt a politikai tudást, amely kormányzósága során elkísérte. Horthy “régi szabású” volt. Neki nem feküdtek a század zavaros, valóságtagadó eszméi. Megvetette a kommunizmust és azt a fasizmust is, amit folyamatosan rá kívánnak varrni. Horthy Miklós kormányzása alatt az ország megkezdte a Trianoni tragédia kiheverését. Erre a valóban erőt próbáló feladatra hű szövetségest talált Bethlen Istvánban. Véleményem szerint ennek a korszaknak két államférfija volt, ezeket pedig ők voltak. Együtt. Az országban rend lett. Bethlen megszerezte a kellő többséget az ország stabil kormányzásához, lecsillapította a kedélyeket. Horthy pedig őrködött a Szent-Korona tanon nyugvó alkotmányon, amíg azt helyre nem lehetett volna állítani teljes mértékben. Benne megtalálta az ország azt a vezetőt, aki biztos támpontot jelenthetett a jövőre tekintettel. A korszak, talán alakulhatott volna jobban is, ha nem lett volna egy újabb világháború. Magyarország széttöredezettsége végett csak elszenvedője lehetett az eseményeknek. Bár így is mi tudtuk a legtovább megőrizni önállóságunkat Közép-Európában. Horthyt vádolják a sikertelen kiugrásért is. Már megint Horthy hibája, hogy a szövetségesek nem a Balkánon nyitottak új frontot, ezzel végleg megpecsételve hazánk sorsát. Persze kritizálóinak nem jelentett volna nehézséget az ország feltétel nélküli Szovjet kézre adása. A szovjetek féltek is mind Horthytól mint Bethlentől. Előbbit féltek megölni, mert mártírrá válva olyan erős tiltakozást válthatott volna ki, ami ha mást nem is, megnehezíti a hatalomátvételüket. Bethlentől pedig azért féltek, mert képes lett volna még egyszer Horthy oldalán miniszterelnökként konszolidálni az országot. Horthy megúszta a száműzetéssel, Bethlen egy sivár cella magányában hunyt el valahol a Szovjetunióban.

A kommunizmus rákövetkező 40 évében főként saját hatalma megszilárdítására új múltat kívánt írni. Ezt a történelemhamisítást végezte el a kommunista hazaáruló Andics Erzsébet, aki még azt is ki merte jelenteni, hogy Magyarországon volt először fasizmus, így Horthy a megtestesült ördög. Mit is várhatunk tőlük. A mi kommunistáink mindig elsők voltak a nagy testvérnek való felnyalásban. A balliberális oldal minden Horthyról mondott véleménye Andics szavait csengi vissza. Számukra megállt a történelem valahol Rákosinál. Az ő szóhasználatukkal élve: gondolkodásuk anakronisztikus és elmaradott. Horthy Miklós megérdemelné, hogy végre tisztán lássuk őt és korszakát. Mi magyarok pedig megérdemelnénk, hogy több mint 30 évvel a rendszerváltás után ne a most is külfölddel folyamatosan összekacsintó, az ország vagyonát szétrabló és elherdáló önjelölt balliberális bagázs mondja meg, hogy kiről mit szabad gondolnunk. Horthyról beszélnünk, vitáznunk kellene. De semmiképp sem ezekkel, hanem egymással. Akkor jutnánk is valamire. Bennük meg ideje tudatosítani, hogy már rég nem ők diktálnak. Vegyük vissza a történelmünket! Köztéri szobrot Horthy Miklós kormányzónak!

Kiemelt kép: Magyar Nemzeti Digitális Archívum – Balatoni Múzeum – Fotótár

További híreink

Értékrendek és rendetlenségek

Faragó Dániel

“Egy igazi jobboldali sohasem az ellenséghez méregeti magát”

Kemény János

Ki az a Katalin, bíró úr? – Ő engedte haza a pedofilt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben