7.1 C
Budapest
2021. december 2., csütörtök
Magyar Jelen
Gazdaság Külföld

Horvátország befagyasztotta az üzemanyagárakat

A horvát kormány legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy az üzemanyagok árát 30 napra befagyasztja. Egyrészt nem szeretnék, hogy a drága benzin és gázolaj visszafogja a gazdasági növekedést, másrészt elejét vennék annak, hogy a horvátok például Bosznia-Hercegovinába járjanak tankolni.

Reuters szerint Andrej Plenkovic miniszterelnök a kabinet ülésén azt mondta, hogy a lépéssel azt szeretnék elérni, hogy a drága üzemanyag ne fogja vissza a gazdasági növekedést. Tavaly az ország 8,4 százalékkal esett vissza, idén 8,5 százalékos növekedést várnak.

Dubrovnik Times szerint már most érezhető, hogy a Bosznia-Hercegovina kútjainak forgalma megemelkedett. Természetesen az olajárak emelkedése ott is felfelé hajtja az árakat, de még így is kevesebbet kell fizetni az üzemanyagokért, mint Horvátországban. A Global Petrol Prices szerint egy liter benzin 2,31 konvertibilis márkába kerül, amely 427 forint. Egy horvát minden liter benzinen 2,5 kunát spórolhat, amely nem elhanyagolható.

A lap szerint nem csak a horvát benzinkutak látják kárát az üzemanyag-turizmusnak, de a horvátok – ha már átruccannak, akkor – be is vásárolnak a boszniai szupermarketekben és betérnek valamelyik étterembe ezzel nem a hazai, hanem a szomszédos ország gazdaságát erősítve.

A magyaroknak egyelőre még nem érdemes áttérni Horvátországba tankolni, hiszen az átlagára alacsonyabbak itthon. Szerdától a benzin 496, a gázolaj 512 forint lesz. Ha azonban olyan ütemben folytatódik az áremelkedés ahogy eddig, akkor később lehet, hogy megéri utánaszámolni – írja a napi.hu.

 

További híreink

A WHO nem támogatja az élőállat-piacok bezárását

Irányi Dániel

Egy iráni bevándorlóból lehet miniszterelnök Angliában

Kiss Albert

Izraelben bevezetik az oltási útlevelet

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben