14.1 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
Külföld

Humanitárius folyosókat követel az ENSZ

António Guterres ENSZ-főtitkár humanitárius folyosók kialakítását követelte pénteken az etiópiai harcok miatt az északi Tigré tartományban csapdába került lakosság számára, és sajnálkozott amiatt, hogy az ország hatóságai nem hajlandók külső közvetítést elfogadni az ügyben.

Az ENSZ a már Szudánba menekült etiópoknak minden tőle telhető humanitárius segítséget megad, de a harcoló felek közé szorultakat nem tudja elérni, ehhez tűzszünetre volna szükség. Az addisz-abebai kormány azonban egyelőre nem hajlandó elfogadni külső közvetítőt, és emiatt nem kerülhet a konfliktus megoldásának kérdése a Biztonsági Tanács elé sem – tette hozzá Guterres. De az ENSZ az Afrikai Unió rendelkezésére áll, ha segítségre volna szüksége bármilyen kezdeményezéshez – jelentette ki.

Egy neve elhallgatását kérő ENSZ-tisztségviselő azt mondta: Tigré tartomány, ahol a harcok folynak, most egy “fekete lyuk”.
A tartományban két héttel ezelőtt a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) nevű lázadószervezet vette át az irányítást a központi kormány helyett. Fegyveresei megtámadtak katonai létesítményeket, és tüzérségi fegyvereket, valamint más hadi felszereléseket zsákmányoltak a hadseregtől. A kormány válaszul fél évre rendkívüli állapotot hirdetett ki Tigrében, és hadműveletet indított a lázadók ellen.
Az utóbbi két hétben több száz ember vesztette életét az összecsapásokban, tízezrek váltak földönfutóvá és menekültek át a szomszédos Szudánba. Az ENSZ és a humanitárius szervezetek katasztrófától tartanak.

 

(MTI)

 

További híreink

Három zsebtolvaj akart kirabolni egy csendőrnőt a városi buszon /VIDEÓ/

Kiss Albert

Jogerős ítélet kötelezi Bákó megye prefektusát a temetőre vonatkozó iratok kiadására

Dunai Tibor

Szomáliai EU képviselő: A bevándorlók többet tesznek a közösbe

Avar Álmos

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben