4.6 C
Budapest
2021. október 24., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Izrael annektálni akarja Ciszjordániát

Izrael képes lesz kiterjeszteni szuverenitását Ciszjordániára, néhány hónappal Donald Trump amerikai elnök ígéretét követően — jelentette ki vasárnap Benjamin Netanjahu miniszterelnök a The Jerusalem Post beszámolója szerint.

„Három hónappal ezelőtt Trump béketerve elismerte Izrael jogait Júdeában és Szamáriában” – mondta Netanyahu.

„Trump elnök vállalta, hogy elismeri Izrael szuverenitását az ottani és a Jordán-völgyben levő zsidó közösségek felett. Biztos vagyok benne, hogy pár hónapon belül az ígéret valósággá válik, és újabb történelmi pillanatot megünnepelhetünk a cionizmus történelmében”.

A béketerv lehetővé tenné Izrael számára, hogy annektálja Júdea és Szamária 30%-át, beleértve az összes települést és az egész Jordán-völgyet, miközben a palesztinoknak hatalmas gazdasági csomagot nyújtanának egy demilitarizált állam létrehozását támogatva. Ez utóbbi abban az esetben jöhetne létre, ha a palesztinok bizonyos feltételeket teljesítenek.

A Likud és a Kék-Fehér közötti koalíciós megállapodás, amelyet a múlt héten írtak alá, kimondja, hogy az annektálásról legkorábban július elsején szavazhat a kormány vagy a Knesszet.

Netanjahu videoüzenetben szólt az Európai Koalíció Izraelért (ECI) által a San Remó-i konferencia 100. évfordulójának tiszteletére rendezett online konferencia résztvevőihez. A San Remó-i konferencián az I. világháborúban győztes szövetséges hatalmak osztották fel a korábban az Oszmán Birodalom részét képező területeket.

„Egy évszázaddal San Remo után beteljesülhet a cionizmus ígérete, hiszen soha nem hagytuk abba a harcot a jogainkért, és az önök erőfeszítései részei ennek a harcnak”

– mondta a főként keresztényekből álló közönségének.

A Palesztin Mandátum Nagy-Britanniához került a San Remó-i konferencia során, és a Törökországgal kötött békeszerződés szövegébe belekerült a Balfour-nyilatkozat is, amely „a zsidó nép nemzeti otthonának Palesztinában történő létrehozását” támogatta. Ezzel a Balfour-nyilatkozat törvényerőre emelkedett.

Forrás: Neokohn.hu

További híreink

Tömegek fordulnak Alkotmánybírósághoz az oltatlanok megkülönböztetése miatt

Faragó Dániel

Beérett a baloldal uszítása: meggyalázták Wass Albert csepeli szobrát

Szabó Norbert

Strasbourgi bíróság: jóvátételre szólították fel Magyarországot négy afgán és öt iráni menedékkérő ügyében

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen