21.6 C
Budapest
2022. május 25., szerda
Magyar Jelen
Gazdaság Kiemelt

Jelentősen drágul a kenyér

Továbbra is visszatartják a búzát a gazdák, emiatt pedig tovább emelkedik a gabona és a liszt ára is. A pékszövetség elnöke megerősítette, hogy szerdától árat emelnek a malmok, ezért a kenyér és péksütemény jelentősen drágul majd. A gazdák azt mondják, hogy a megnövekedett energiaárak miatt szeretnék emelt áron eladni a készleteiket. Az ATV Híradójának riportja.

“Ha ezek az árak megmaradnak, akkor január hónaptól mintegy száz forintos búzaár mellett minimum 30 forintos költség rakódik rá a malomiparnak” – fejtette ki az ATV Híradójának Lakatos Zoltán, a Hajdúgabona Zrt. elnöke.

Januárra a liszt nagykereskedelmi ára elérheti a 130 forintot, ami azt jelenti, hogy a boltokban már 200 forint felett juthatunk csak hozzá. A gazdák szerint a búzaár emelkedése miatt elkerülhetetlen az emelés.

“A robbanást a gázár jelentette. Háromszorosára ment fel a gáz ára pár hónap alatt. Ezt követte az elektromos áramnak a drágulása is. Az üzemanyagok is drágultak, a munkabér is többe kerül, a közterhek is többe kerülnek”

– összegezte a problémát Forgács Barna, Agrárgazdaság Kft.ügyvezető igazgatója.

Egy debreceni pékség vezetője arról beszélt, hogy tisztában vannak vele, sokan nem tudnak majd megbirkózni ezekkel a költségekkel.

“Benne van a pakliban, hogy egy nem stabil lábakon álló kisebb üzem, ami nem tudja kitermelni, mondjuk nem tud akkora nyereséget termelni, az most majd semmilyen nyereséget nem tud termelni”

– vélekedett az ügyvezető.

Egy nagyatádi pékségnek a tulajdonosa is úgy gondolja, egyre nehezebb talpon maradni:

“Nem szívesen emelem az árat, de ha muszáj, akkor muszáj. A liszt például, egy hónap alatt kétszer felment az ára.”

A pékszövetség elnöke azt mondja, hogy a pékek nem tudják saját erőből kigazdálkodni a rohamos áremelkedést: “A sütőipar amolyan kényszerpályán van, ahogy nőnek az alapanyag árak, úgy nőnek az önköltségi árak, és úgy kénytelen a vevőkre áthárítani a sütőipar a megnövekedett önköltségi árakat”
– foglalta össze az ATV Híradójának Septe József, elnök.

Azt azonban a szövetség elnöke sem tudta megjósolni, milyen mértékű lesz az infláció, hiszen minden bolt maga dönt majd az emelés mértékéről.

További híreink

Amerika: a vakcina Isten terve

Faragó Dániel

Két hét alatt 11 lopás a sorozat-tolvaj egyenlege

Irányi Dániel

Felszámolták a kábítószer-kereskedő hálózatot (VIDEÓ)

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen