Biztonságosnak ítélte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a közönséges lisztbogár lárváinak fogyasztását. Hamarosan akár az élelmiszerboltok polcain is találkozhatunk a nem túl gusztusos élőlénnyel – derül ki az euractiv.com beszámolójából.
Miután a globalisták által mozgatott „környezetvédők” húsipar és állattartás ellen folytatott harcában felmerült a rovarok fogyasztása, mint húsfogyasztást kiváltó alternatíva, az Európai Unió gőzerővel kezdte meg a különböző rovar alapú élelmiszerek vizsgálatát és engedélyezését. Vannak olyan gasztronómiai események, ahol már tücsköket is felszolgálnak. Mivel nem ütköztek jelentős ellenállásba, így jöhet a következő rovar: a közönséges lisztbogár lárvája.
Az Élelmiszerbiztonsági Hatóság a lisztbogár porrá zúzott, speciális körülmények között feldolgozott lárváit vizsgálta, majd ítélte biztonságosnak. A „lárvapor” a Hatóság szerint felhasználható lisztalapú élelmiszerek (sütemények, búzakenyér, zsemle), vagy tészták és sajtok összetevőjeként.
Noha egyes szakértőkben felmerült, hogy az emberek körében allergiás reakciót válthat ki a lisztbogár lárváiban lévő fehérje, a hatóságok szerint ennek lehetősége „nem emeli a rovar fogyasztásának biztonsági kockázatát”.
Az EU lobbistái már állást is foglaltak a kérdésben, szerintük ugyanis a fehérjében gazdag rovarok fogyasztása „egészséges” és „kívánatos”, míg – főleg Kelet-Európában – számos ember aggodalommal tekint a folyamatokra. Egy felmérés szerint például minden harmadik szlovák attól tart, hogy a jövőben rovarfehérjét kevernek majd az ételeinkbe, akár a tudtunk nélkül is.
A rovarfogyasztás ellen érdemben egyedül az olasz kormány emelte fel szavát, ők rendeletben tiltanák meg a rovarok felhasználását a tésztákban, mivel szerintük az ellentétes a tradicionális olasz konyhával.
Kiemelt képünkön a közönséges lisztbogár lárvái
A X- és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!