20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
Külföld

Kártérítést fizet a Google, hogy lezárja a hátrányos megkülönböztetésre vonatkozó ügyét

Több mint 5500 munkavállalójának és egykori pályázónak hajlandó összesen 2,6 millió dolláros (765 millió forintos) kártérítést fizetni a Google amerikai digitális technológiai óriásvállalat, hogy ezzel lezárja azt az eljárást, amely amiatt indult ellene, hogy a vádak szerint hátrányos megkülönböztetésben részesítette az ázsiai származású szakembereket és a nőket Kalifornia és Washington államban.

Az MTI szerint az eljárás négy évvel ezelőtt indult, miután a munkaügyi minisztérium egy vizsgálatából kitűnt, hogy a Google nem egységes bérezést alkalmaz. A kérdés részletes feltárása során kiderült, hogy az óriáscég 2014 és 2017 között kevesebb fizetést adott a nála alkalmazott nőknek, mint az ugyanabban a pozícióban dolgozó férfiaknak.

A Google határozottan tiltakozott a vádak ellen, és azt állította, hogy azok nem megalapozottak. Végül hajlandó volt a megegyezésre az ügyben, bár azt továbbra sem ismerte el, hogy bármilyen hibát követett volna el.

“Abban hiszünk, hogy mindenki a teljesítménye után kapja a fizetését, nem pedig az alapján, hogy ki az illető. Cégünk nagy gondot fordít arra, hogy a felvétel és a bérezés igazságos és elfogulatlan legyen” – tudatta a Google hétfői közleményében.

A hétfői megegyezés értelmében a vállalat 1,35 millió dollárt fizet ki több mint 2500 informatikusként foglalkoztatott nőnek, hogy ezzel kárpótolja őket a munkaügyi minisztérium által firtatott korábbi diszkriminációért. További 1,23 millió dollárt juttatnak el olyan nőknek és ázsiai származásúaknak (összesen 1700 embernek), akik korábban állásra jelentkeztek a vállalathoz, de végül nem vették fel őket.

A kiegyezés újabb foltot ejt a Google eddigi hírnevén, amely szerint a cég kifejezetten odafigyel munkavállalóira, számos juttatással szinte elkényezteti őket. Az utóbbi években a Google több alkalmazottja is nyíltan beszélt problémákról, például olyan esetekről, amelyekben magas rangú férfi vezetők hozzájuk beosztott nőket zaklattak. Januárban a Google több száz alkalmazottja érdekvédelmi szervezetet hozott létre, ami igazi ritkaságnak számít a digitális technológiai szektorban.

További híreink

Babonából pénzt szórt a hajtóműbe egy kínai férfi, majdnem felrobbant a repülő

Kiss Albert

Több embert megöltek fegyveresek Burkina Faso keleti részén

Kiss Albert

Biblia gyalázás és utcai zavargások: Washingtonban akcióban a baloldal

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben