21.9 C
Budapest
2021. május 9., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Katasztrofális erdőtüzek Oroszországban

Rendkívül súlyos, helyenként kifejezetten katasztrofális helyzet alakult ki Oroszország kiterjedt területein az erdőtüzek miatt – hívta fel a figyelmet hétfőn Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök, az orosz környezetvédők azonban tétlenséggel vádolják az orosz kormányt a szerintük minden korábbinál nagyobb pusztítást végző tüzek megfékezése terén.

“Bonyolulttá vált a helyzet a Szibériai és a Távol-keleti szövetségi körzet számos régiójában, néhányban rendkívüli állapotot hirdettek ki” – mondta a kormányfő a miniszterelnök-helyettesekkel tartott konferencián. Ezen a napon megbízta Viktor Abramcsenko kormányfőhelyettest, hogy folyamatosan tartsa ellenőrzése alatt az erdőtüzek elleni küzdelemmel kapcsolatos döntések végrehajtását.

Abramcsenko beszámolt a konferencián arról, hogy az erdőtüzek mintegy 80 százaléka a Távol-keleti szövetségi körzetben van. Országos szinten jelen pillanatban 155 erdőtűz oltásán fáradoznak 33 ezer hektáron 19 szubjektumban. Köszönetet mondott Misusztyinnak, hogy operatív költségek fedezésére pótlólagosan 2,6 milliárd rubelt (mintegy 360 millió dollárt) utalt ki a kormány.

Hírügynökségi jelentések beszámolnak arról, hogy különösen heves erejű tüzek ritkítják az erdőket Hanti- és Manysiföld autonóm körzetben több mint 14 ezer hektáron, a 19 helyszínen pusztító lángokat hét helyen, csaknem 7700 hektáron sikerült megfékezni. A tüzek keletkezésének legfőbb oka e beszámolók szerint a villámcsapásokban keresendő, akárcsak abban, hogy a lakosok sokszor megsértik a tűzrakási szabályokat.

Ugyancsak nehézséggel küzdenek a Baskír Köztársaságban (Baskíria), ahol nincs elegendő tűzoltó, a géppark nagy része is elavult. A Greenpeace Russia környezetvédő szervezet műholdas adatokra hivatkozva rendkívül riasztó képet fest az oroszországi erdőtüzekről. Mint hétfői közleményükben állították, az oroszországi erdőtüzek kiterjedése (19 millió hektár) nagyobb, mint Görögország egész területe több mint 13 millió hektár). A szervezet szerint a lángok elharapózása elsősorban a hőhullámoknak, a folyópartok menti tábortüzeknek, a permafroszt (tartósan fagyott föld) időnkénti felolvadásából eredő olajszivárgásnak tulajdonítható. Felhívják a figyelmet, hogy a legvészesebb helyzet több olyan városban is keseríti az emberek életét, mint Jakutszk, Jugorszk vagy Szovjetszki.

A környezetvédő szervezet úgy véli, hogy az orosz kormány tétlen a jelenlegi katasztrofális helyzet kezelésében.

Forrás: MTI

További híreink

Humanitárius katasztrófa fenyegeti Észak-Koreát, nemzetközi segítséget javasolnak

Irányi Dániel

Őznek képzeli magát egy transznemű nő, és még legelészni is szokott

Szabó Norbert

Cenzúrázza a svéd bűnmegelőzési hivatal a „politikailag érzékeny” adatokat

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben