21.7 C
Budapest
2022. május 18., szerda
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Két év alatt a második ózdi gyárra kerül lakat. A Mi Hazánk a stratégiai partnerségi megállapodások szigorítását várja

A napokban jelentette be a sokkoló hírt a kormány stratégiai partnere, a Johnson Electric, hogy az európai gyártókapacitásának átalakítása miatt bezárja az ózdi, csaknem 800 embert alkalmazó autóipari alkatrészgyárát. Egy olyan gyárat, amiről Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára pár éve még azt mondta: “a kapacitásbővítés mellett akár a kutatás-fejlesztést is hajlandó lenne Magyarországra hozni” – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Szajlai János.

A Mi Hazánk Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választókerületi elnöke szerint a helyzet súlyosságát csak növeli, hogy tavaly az ABB jelentette be a körülbelül 1000 főt foglalkoztató gyárának bezárását Ózdon.

Ez a gyár 2018 elejéig a General Electric (GE) tulajdonában volt, ami szintén stratégiai partnere a kormánynak. A közös a cégekben, hogy mindkettő a piaci igények megváltozásával indokolta a bezárást, és mindkettő cég több millió dolláros éves bevétellel rendelkezik. Ebből is látszik, hogy a külföldi érdekeltségű profitorientált cégek nem foglalkoznak érdemben a magyar munkavállalók sorsával, hiába az állami támogatás, hiába a partnerségi megállapodások.

-emeli ki Szajlai.

Az ózdi járás eddig is az egyik legszegényebb járás volt Magyarországon, a munkahelyek megszűnésével, csak tovább nő ez a leszakadás, az elvándorlás, és a munkanélküliség. Nyilvánvalóan látszik, hogy az ózdi városvezetés is tehetetlenül sodródik az eseményekkel, a kormány pedig majd vizsgálni fogja a segítségnyújtás lehetőségét – mutat rá a politikus.

A Mi Hazánk mozgalom a nyereséget külföldre pumpáló multinacionális cégek helyett a hazai vállalkozásokra és a dolgozókra tekint stratégiai partnerként. Elvárjuk, hogy a már meglévő és ezután megszülető partnerségi megállapodásokban olyan feltételek legyenek, amelyek megakadályozzák azt, hogy az ózdi esethez hasonlóan egyik napról a másikra több száz ember válhasson munkanélkülivé – zárja közleményét Szajlai János.

Magyarjelen.hu

További híreink

Toroczkai: “Tiltsák be a cigányságot hergelő, uszító csoportokat”

Szabó Norbert

Rendőrkézen Renátó, a sorozatbetörő

Szabó Norbert

Orbán: legkorábban Magyarország térhet vissza a normális élethez

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen