3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldHírek

Kétmilliárdos kárt okozó költségvetési csalás

Különösen jelentős vagyon hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt indított hatvádlottas ügy tárgyalását kezdi meg február 25-én, kedden a Szegedi Ítélőtábla.

Az elsőfokú ítélet szerint az I. rendű vádlott K. T. 2011-ben kapcsolatba került egy szlovákiai tejgyár logisztikai igazgatójával. Ezt követően megkereste unokaöccsét, a II. rendű vádlottat azzal, hogy Szlovákiából tejet tudna behozni, és ebben kérné a segítségét. A két vádlott kétszintes céghálózatot hozott létre, amely bűnszervezetként működött.

Az első szinten lévő gazdasági társaságok hiányosan, késve nyújtottak be adóbevallást, az adóbevallásokban a fizetendő adó ellentételezésére tényleges gazdasági esemény nélkül kiállított számlák áfáját vonták le. A második szinten lévő társaságok valós gazdasági tevékenységet nem folytattak, szerepük pusztán az volt, hogy a tejet megvásárló, majd azt a multinacionális cégek felé továbbító, nagykereskedelemmel foglalkozó társaságok közvetlenül ne a tejet importáló céggel álljanak kapcsolatban.

Az I. és a II. rendű vádlott által létrehozott szervezetnek a kezdetektől fogva nem állt szándékában az első szinten álló gazdasági társaságok áfa-fizetési kötelezettségének teljesítése. A bejegyzett ügyvezetők (III., IV., V. és VI. rendű vádlottak) által vezetett társaságok munkáját is az I. és a II. rendű vádlott végezte, akiktől a többi vádlott havonta 150-350 ezer forint közötti fizetést kapott.

Valamennyien tisztában voltak azzal, hogy az első szinten lévő gazdasági társaságok az adófizetési kötelezettségeiket nem teljesítik, így a szervezet tagjai bűncselekményt követtek el, amivel a 2010-es évek elején összességében több mint 2 milliárd forintos kárt okoztak az állami költségvetésnek az áfa be nem fizetésével.

A Szolnoki Törvényszék 2018. november 27-én kihirdetett ítéletében az ügy I. rendű vádlottját 2 rendbeli felbújtóként elkövetett költségvetési csalás bűntettében mondta ki bűnösnek és ezért őt 9 év fegyházra, 9 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy többi vádlottja 9 év (II. rendű), 7 év (III. rendű), 6 év (IV., V., VI. rendű), fegyházbüntetést és közügyektől eltiltás büntetést kapott. Emellett a törvényszék összességében több tízmillió forint értékben vagyonelkobzásokat is elrendelt.

Mivel a cselekményt bűnszervezetben követték el, feltételes szabadságra egyikük sem bocsátható. Az ítélet ellen az ügyész a büntetések súlyosítása, míg a vádlottak és védőik az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezése, új eljárás lefolytatása, felmentés, a büntetések enyhítése érdekében is nyújtottak be fellebbezéseket. Így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.
Határozathirdetés március 3-án várható.

(Képünk csak illusztráció)

További híreink

Tíz évre titkosította az idei tűzijáték költségeit a kormány

Irányi Dániel

Mi Hazánk: az új költségvetés az összeomlás felé löki a rendvédelmet

Kemény János

Offshore cégekkel és orosz üzleti kapcsolatokkal hozták összefüggésbe a “korrupcióellenes” Zelenszkijt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben