21.6 C
Budapest
2022. május 25., szerda
Magyar Jelen
Belföld Hírek Tudomány

Kiadta az EMMI a hivatalos koronavírus kézikönyvet (letölthető)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elérhetővé tette a koronavírussal kapcsolatos tényeket és ismereteket tartalmazó kézikönyvét, amely az egészségügyi ellátásban részt vevők számára, valamint az érintett intézmények számára útmutató.

A 2020. évben azonosított új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzések (COVID-19) megelőzésének és terápiájának kézikönyve – ezt a címet viseli a kiadvány, amelyet összesen 30 neves magyar kutató és orvos, tudományos munkatárs jegyzett. A könyvet írányította és jóváhagyta dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A negyven oldalas dokumentum összegzi mindazokat a tudományosan igazolt tényeket és ismereteket, amelyeket a tavaly év végén felbukkant és a már korábbról ismert koronavírus-törzsrekről tudhatók. A könyv tartalmazza a pontos eljárásrend menetét az egészségügyi ellátórendszer intézményei és munkatársai számára. Az első rész a megelőzés és higiéné általános előírásait ismerteti, részletezi az intézményi protokollt, vírusgyanús, vírusfertőző páciensek esetén az elvégzendő labor,- és mikrobilógiai vizsgálatokat, védőfelszereléseket ír elő, valamint egyéb adminisztratív, hatósági kötelezettségeket tartalmaz.

A második rész a diagnózis felállításával foglalkozik és a különböző betegcsoportok esetén alkalmazandó terápiát és vizsgálatokat ismerteti. Itt találhatóak a tömeges fertőzés esetére ajánlottan alkalmazandó diagnosztikai és kezelési előírások.

A harmadik részben részletes ellenőrző listát találunk a betegfelvételre, ellátásra és kontrollra vonatkozó szabályok és használandó eszközök tekintetében, az előírt infrastruktúra és készletek, valamint a kommunikáció, adatvédelem, képzések és oktatás tárgyköreiben.

A könyv a beteg környezetében elvégzendő teendőkkel zárul. A járványügyi érdekből végzendő teendők között szerepel a kontakt személyek felkutatása, a beteg környezetének vizsgálata, a járványügyi megfigyelés és az elvégzendő szűrővizsgálatok.

A könyv letölthető ITT.

elemi.hu

További híreink

“Három hét múlva csodát kell tennünk” – végső harcra hív Toroczkai László

Faragó Dániel

Eloltották a szombathelyi szeméttelepen keletkezett tüzet

Dunai Tibor

Meghalt 5 beteg és 3954-re emelkedett a fertőzöttek száma

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen