15 C
Budapest
2021. szeptember 29., szerda
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Környezetvédelem

Kihaltnak hitt óriásteknőst azonosítottak a Galapagos-szigeteken

A genetikai vizsgálatok megerősítették, hogy a Galapagos-szigetekhez tartozó Fernandinán 2019-ben talált óriásteknős egy több mint 100 éve kihaltnak vélt óriásteknősfaj egyede – közölte az ecuadori környezetvédelmi miniszter.

A Chelonoidis phantasticus fajhoz tartozó felnőtt nőstényre 2019 elején egy expedíció bukkant rá, amelyet a szigetek Nemzeti Parkja és a Galapagos Conservancy természetvédő csoport szervezett – tudósít az MTI.

A fajról úgy tudták, hogy több mint 100 éve kihalt – írta közleményében Gustavo Marique tárcavezető.

“Újra megerősítjük ezen faj létezését. A Chelonoidis phantasticus, más néven Fernandina-szigeti óriásteknős fajt megtalálták a Galapagoson”

– tette hozzá.

A Yale Egyetem kutatói összehasonlították a két éve talált nőstény DNS-ét egy hím egyedével, amelyet a Kaliforniai Tudományos Akadémia 1906. áprilisi expedíciója gyűjtött be, és amelyet múzeumban őriznek.

A Fernandina szigetén őshonos Chelonoidis phantasticus egyike a Galapagos-szigeteken élő 15 óriásteknősfajnak, amelyből kettő már kihalt.

“A felfedezés kétségtelenül felébreszti ezen fajok talpraállításának reményét, hogy elkerüljük a Magányos George sorsához hasonló esetet”

– közölte Danny Rueda, a Galapagosi Nemzeti Park igazgatója.

Magányos George, a Chelonoidis abingdonii faj utolsó képviselője 2012-ben pusztult el utódok nélkül, mivel nem volt hajlandó fogságban párosodni nőstényekkel. Magányos George a Galapagos-szigetek emblémájává vált.

Az Ecuadortól 1000 kilométerre található szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem látható fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján is.

Fotó: Diego Bermeo/Parque Nacional Galápagos/dpa

További híreink

BLM-aktivista szobra került a Colston-szobor helyére

Irányi Dániel

Bejelentés: Orbán Viktor hivatala elé vonul a Mi Hazánk

Kemény János

Cigarettát kért, és kapott, mégis leütötte és kirabolta áldozatát

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen