1.1 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Kikiáltották Dél-jemen autonómiáját

Kikiáltották Dél-Jemen autonómiáját vasárnap a szakadár erők, felrúgva a nemzetközileg elismert kormánnyal megkötött békeszerződést, és tovább bonyolítva a háború sújtotta ország helyzetét.

Az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvező szakadárok Déli Átmeneti Tanács (STC) nevű szervezete közleményében rendkívüli állapotot jelentett be, amely szombat éjfélkor lépett életbe. Közölte továbbá, hogy “egyedül fogja kormányozni” a legfontosabb dél-jemeni kikötővárost, Ádent, amelyet 2019-ben foglalt el, valamint több más dél-jemeni tartományt. A lázadók korrupcióval és rossz vezetéssel vádolták a Szaúd-Arábia támogatta jemeni kormányt.

A nemzetközileg elismert jemeni kormány elutasította a szakadárok lépését. Mohammed Abdullah al-Hadrami külügyminiszter felszólította az őket támogató Szaúd-Arábiát, hogy “egyértelműen foglaljon állást”, és “hozzon határozott intézkedéseket az úgynevezett átmeneti tanács ellen”.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború, a harcoknak több tízezer polgári áldozata van. Az SPA szaúdi állami hírügynökség pénteken jelentette be, hogy a koalíció egy hónappal meghosszabbítja az április 9-én életbe lépett egyoldalú tűzszünetet.

A szakadárok vasárnapi bejelentése azzal fenyeget, hogy Jemen tovább süllyed a káoszba a koronavírus-járvány közepette. Jemenből eddig hivatalosan egyetlen diagnosztizált fertőzöttet jelentettek áprilisban a kormány kezén lévő déli Hadramaut tartományból, de szakértők és egészségügyi dolgozók szerint a Covid-19 betegség valóságos pusztítást idézhet elő az omladozó egészségügyi rendszer és a megrongált infrastruktúra miatt – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

mti – elemi.hu

További híreink

Brutális bukás a Disney újabb “sokszínű” próbálkozása

Irányi Dániel

Nem engedték be a diszkóba a “mintacsaládi hátterű, barnabőrű fiatalokat” – kiakadt a Momentum kvótaképviselője

Faragó Dániel

A Momentum útján a magyar köztársasági elnök

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben