5.7 C
Budapest
2021. április 15., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Kilenc évvel ezelőtt szűnt meg a Malév, a magyar nemzeti légitársaság

Az évforduló okán még mindig könnyes, kisírt szemmel emlékeznek a Malévra egykori dolgozók, családtagok, utasok. Bátran kimondható, hogy a megszűnés felért egy kisebb nemzeti tragédiával.Magyarország elvesztette nagy múltú, ikonikus légifuvarozóját. 66 év után az ország oda jutott, hogy a légi szállítás piacán teljesen kiszolgáltatott lett – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Mi Hazánk Mozgalom.

A Malévot meg lehetett volna menteni, ha van rá szándék, de nem volt.

Egy erős, határozott kormányzati kiállás kellet volna a nemzeti légitársaság mellett és a Malév ma is repülne, mint ahogy a hasonló helyzetben lévő LOT teszi.

A Malév megszűnésénél is nyomon követhető Brüsszel szerepe. Az EU már 2012-ben is üldözte azt, ami magyar. Megtiltotta, hogy az állam anyagilag segítse a légitársaságot nehéz helyzetében.

Váradi József, korábbi Malév vezérigazgató nagy kalapáccsal verte a szögeket a Malév koporsójába, amikor bepanaszolta a nemzeti légitársaságot az állami támogatás miatt. Ennek egyetlen célja volt, a Malévot tönkretenni és a WIZZ számára megteremteni a szabad piacot, a kormányzati légi szállításokat átvenni, olcsó munkaerőhöz jutni. Ehhez komoly támogatást kapott az akkor regnáló hatalom egyes képviselőitől (pl. balkáni útvonalak megszerzése, kétoldali államközi megállapodás alapján működő járatok elnyerése, résidők, kvázi nemzeti légitársaság titulus elnyerése, a repülőgépek magyar lajstromozása.) Ennek ellenére a WIZZ soha nem lesz magyar, sem a szívekben, sem a nemzetközi légi közlekedésben

– mutat rá a párt.

Mivel a Malév megszűnésével kapcsolatos tények, valóság, igazság eddig nem derült ki a Mi Hazánk feltárja a helyzetet és megnevezi a felelősöket – hangsúlyozzák.

Továbbá – mivel minden ész érv a mellett szól – mindent megtesz annak érdekében, hogy létrejöjjön az új Malév, ami kizárólag nemzeti tulajdonban lehet. A szakembergárda még megvan, sokan várják azt a pillanatot, hogy ismét malévosok lehessenek. Várják azt a pillanatot, hogy a kék orrú újra hasítsa a levegőt – zárja közleményét a Mi Hazánk Mozgalom.

Magyarjelen.hu
(Fotó: illusztráció/archív/Adrian Pingstone)

További híreink

Így fog változni a 2021-es munkarend az ünnepek miatt

Szabó Norbert

A Migration Aid vádaskodása alaptalan és becsmérlő

Dunai Tibor

A müezzin éneke helyett a Bella Ciao szólt a törökországi Izmir minaretjeiből

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben