3 C
Budapest
2022. november 30., szerda
Magyar Jelen
BelföldHírek

Kimondta a bíróság, nem lett volna szabad elvenni a kishantosi biogazdaságtól a földjét

Pert nyert az állam ellen a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és az azt támogató Greenpeace Magyarország – a gazdaság okkal remélhette, hogy az állam megvédi a gazdaságot, nem pedig elveszi tőle.

A magyar állam öt éve pert indított a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a  Greenpeace Magyarország ellen. A négy évig halasztott perben most végre megszületett az első fokú ítélet, amely szerint megalapozatlan volt az állam keresete, a bíróság elutasította azt – adta hírül a Greenpeace Magyarország.

A Magyar Államnak a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a Greenpeace Magyarország ellen indított kártérítés megfizetése iránt indított perében a Pesti Központi Kerületi Bíróság mint első fokú bíróság kimondta:

„Az I. rendű alperes [Kishantos] […] a környezeti értéknek minősülő biogazdaság védelme érdekében a tőle elvárható gondossággal járt el, felróhatóság nem terheli”;

„Alappal vélelmezte, hogy az évtizedek alatt általa kialakított ökológiai mintagazdaság, mely az Alapvető Jogok Biztosa és A Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét ellátó Biztoshelyettes […] jelentése szerint is a […] Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia, valamint […] [a] Nemzeti Vidék Stratégia alapján az elmúlt évtizedekben a biogazdálkodás eredményeként létrejött olyan környezeti érték, amely méltó az alkotmányos szintű védelemre, abban részesülni is fog.”

A Greenpeace Magyarország esetében pedig:

„Azt állapította meg, hogy a perben nem került bizonyításra miszerint a II. rendű alperes [Greenpeace] jogellenes, felróható károkozó magatartást fejtett volna ki. Az került bizonyításra miszerint a II. rendű alperes a Gyülekezési tv. szerinti jogával élt.”

A Greenpeace közleménye emlékeztet arra, hogy az elmúlt hét évben folyamatosan zajlottak, zajlanak a perek, amelyeket Kishantos indított a jogtalanul elvett földek visszaszerzése érdekében, a Greenpeace Magyarország segítségével: “Sokan voltunk, akik az évek során rengeteg időt, pénzt és hatalmas energiákat fektettünk az igazságért vívott küzdelembe. Főleg a kishantosi ökogazdaságot valaha oly sikerrel működtető szakemberektől követelt ez tragikusan nagy áldozatot. Bolye Ferenc – az országban egyedülálló tudással rendelkező ökogazda, aki megálmodta és megvalósította a Kishantosi Vidékfejlesztési Központot – belehalt abba, hogy végig kellett néznie 22 éve szeretve gondozott földjeik tönkretételét. Meghalt földjeivel együtt, amelyben az új bérlők megölték az életet a gyomirtókkal, rovarölőkkel, vegyszerekkel.”

Forrás: Pesti Hírlap

További híreink

Kíváncsi az év traktorjaira? Mutatjuk!

Faragó Dániel

Jelentős dráguláson esik át a magyar szőlő felvásárlási és fogyasztói ára

Faragó Dániel

Technikai KO – megduplázták a napi bejelentés árát a mezőgazdaságban

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben