-1.2 C
Budapest
2021. január 27., szerda
Magyar Jelen
Gazdaság Kiemelt

Kína védővámot vet ki az ausztrál borokra

Van annak valami diszkrét bája, mikor éppen Kína panaszkodik “mesterségesen lenn tartott” árakról, és országokról, melyek exporttermékeikkel a hazai piac alá ígérve tönkre teszik azt. Márpedig most éppen ez történt Ausztrália esetében. 

Kína holnapi hatállyal dömpingellenes vámokat vetett ki az ausztrál borokra

– jelentette be a kínai kereskedelmi minisztérium. Ezen határozat szerint az ausztrál borok importőreinek 107 százaléktól 212 százalékig terjedő antidömping vámokat kell fizetniük.

A döntés a szaktárca közlése szerint egy hónapokon át tartó vizsgálat eredménye, amely megállapította, hogy az ausztrál borokat Kínában mesterségesen alacsony, az ausztrál piaci árak alatti, azaz támogatott áron értékesítik, kárt okozva ezzel a kínai borszektornak. Canberra tagadta a feltételezést, ugyanakkor Simon Birmingham ausztrál kereskedelmi miniszter azzal kommentálta a bejelentést, hogy az új vámok miatt az ausztrál borok elveszítik versenyképességüket a kínai piacon – írja az agroinform.hu.

– Az ausztrál kormány kategorikusan visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint termelőink dömpingáron szállítják a bort Kínába. Az ausztrál bor rendkívül népszerű Kínában és világszerte a magas minőségének köszönhetően, s bízunk benne hogy ezt egy átfogó és alapos vizsgálat igazolja is – mondta David Littleproud mezőgazdasági miniszter.

Az ausztrál bortermelők számára Kína jelenti a legnagyobb kereskedelmi partnert. Az idei év során szeptember végéig boraik 39 százalékát adták el a kelet-ázsiai országban.

Idén Kína már több intézkedéssel nehezítette az ausztrál termékek behozatalát: például büntetővámokkal sújtotta az ausztrál árpát, szenet, cukrot, homárt, és átmenetileg felfüggesztette az ausztrál húsok importját.

A kínai turista forgalom is jelentősen visszaesett Ausztráliában, miután az ausztrál kormány kijelentette: a Vuhanból elszabaduló kínai koronavírus miatt egyértelmű felelősség terheli a kommunista országot. A kínai kormány szerint Ausztrália csupán “rasszista”.

 

Kapcsolódó híreink

Az ukrán Burisma esete Joe Biden fiával

Gabay Dorka

A Dessewffy Kastélyt akarta szétbontani a többszörösen visszaeső

Kiss Albert

Antifasiszták rongálták meg a Mi Hazánk központi irodáját

szilardkrebsik

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben