1.3 C
Budapest
2021. november 30., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Kínai nyomás miatt nem lesz Dzsingisz kán kiállítás Franciaországban

A kínai kormány nyomására nem nyílik meg a francia Nantes városában tervezett, Dzsingisz kán mongol hódítóról szóló kiállítás. A kínaiak kifogásolták, hogy a Château des ducs de Bretagne múzeumba tervezett kiállításon szerepelt volna Dzsingisz Kán neve, illetve a “mongol” és a “birodalom” szavak – írja a Guardian.

A kínai kommunista kormány a legkevésbé sem szeretné, ha Dzsingisz kán alakja, vagy birodalmának története elterjedne a megszállt Belső-Mongólia tartományban élő mongolok között. Ugyanis, ahogyan országa más területein, az állam itt is kőkeményen elnyomja a kisebbségek kulturális és nemzeti identitását, erőszakkal asszimilálva őket. Belső-Mongóliában hamarosan már saját nyelvükön sem tanulhatnak a mongolokm kizárólag mandarin nyelven folyik majd az oktatás. A kínai kormány most attól tart, hogy Dzsingisz kán és az által alapított mongol birodalom felemlegetése (ami egykor Kína nagy részét is uralta) erősítheti a mongolok identitását.

A Nantes-i múzeum a belső-mongóliai Hohhot múzeummal együttműködésben szervezte volna a kiállítását a történelem legnagyobb mongoljáról, erről azonban a kínai kormány hivatalaival kellett egyeztetnie. A kínaiak így próbáltak beleszólni a kiállításba, olyan szinten, hogy a prospektusok szövegezését és a kiállítási anyagokban szereplő térképeket is ellenőrizni akarták. A francia kurátorok szerint:

Kína történelemhamisítást követelt tőlük, amire ők nem hajlandóak, így inkább meg sem rendezik a kiállítást.

(Fotó: G Adventures, Inc)

További híreink

Letoha: a vírusok nem azért mutálódnak, hogy mielőbb végezzenek a gazdatesttel

Irányi Dániel

Összefogtak a román pártok is

Faragó Dániel

Szoboszlai Dominik az RB Leipzighez igazolt

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben