6.1 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
GazdaságKülföld

Klímaváltozás? Japán 22 új szénerőművet akar

A következő öt évben 22 új szénerőművet építene Japán. A klímaváltozás elleni harc kellős közepén ez azért is rossz hír, mert ezek a létesítmények annyi szén-dioxidot bocsátanának ki, mint amennyit az USA-ban egy évben eladott összes személygépjármű együtt – ott évente nagyjából 17 millió új autót helyeznek forgalomba.

„Miért szenet? Miért most? Ez a létező legrosszabb dolog, amit építhetnek” – mondta a The New York Timesnak Kanno Szacuki, akinek a lakásától pár száz méternyire kezdtek felépíteni két szénerőműblokkot Jokoszukában, a Tokiói-öböl partján.

A válasz részben egyszerű: 2011-ben a pusztító földrengés és cunami után leolvadt a fukusimai atomerőmű reaktorblokkja. A katasztrófa miatt Japán gyakorlatilag kiiktatta az ország energiaellátásában addig nagyon is jelentős atomreaktorait, amelyek egykor az energiatermelés harmadáért feleltek, mostanra viszont alig három százalékát termelik meg a Japánban felhasznált energiának.

Japán saját forrásból nem tudja fedezni az ellátását, így energiamixében korábban is nagy jelentőségük volt a fosszilis tüzelőanyagoknak.
Jelenleg az olaj, a gáz és a szén biztosítja Japán energiaellátásának 80 százalékát, a megújulók aránya csupán 16 százalék.

A szükséglet tehát adott, a japán kormány most mégis szokatlanul nagy ellenállásba ütközött. Bár Japánban a környezetvédők általában az atomenergiára koncentráltak, most a szénerőművekkel szemben kezd kibontakozni szokatlanul heves ellenállás. A jokoszukai építkezés miatt például környezetvédő csoportok már perbe is fogták a kormányt. Állításuk szerint a kormány megfelelő hatástanulmányok és környezeti vizsgálatok nélkül, gyakorlatilag automatikusan engedélyezte az erőmű építését. A perben azzal is érvelnek, hogy
az új erőmű nem csupán helyben okoz majd károkat a légszennyezéssel, hanem szén-dioxid-kibocsátás klímaváltozásra gyakorolt negatív hatásai miatt sokkal szélesebb rétegeket károsít.

A klímakatasztrófa Japánban nem elvont fogalom. 2018 nyarán egy hőhullám, ami a japán tudósok szerint egyértelműen a klímaváltozás következménye volt, ezernél is több emberéletet követelt. Az idei tokiói olimpia egyik versenyszámát, a maratoni futást a várható hőség miatt Tokiótól hétszáz kilométernyire északra kell megrendezniük, hogy garantálni tudják a versenyzők egészségét.

A tokiói olimpiáról korábban azt mondták, hogy az karbonsemleges lesz, minden felhasznált energiát megújulókból állítanak majd elő. Ez a szénerőmű-építési tervek ismeretében elég hihetetlennek tűnik.

Ahogy Japán korábbi vállalása is, hogy 2030-ig 26 százalékkal csökkentik üvegházhatásúgáz-kibocsátásukat a 2013-as szinthez képest. Ehhez képest a jelenlegi számítások szerint 2030-ban az elektromosáram-termelés negyedét szénerőművek adják majd.

Forrás: élőbolygó

További híreink

Miután felmosták a németekkel a pályát, még a stadiont is kitakarították a japánok

Irányi Dániel

Észak-koreai rakétakísérlet miatt kellett óvóhelyre menekülniük a japánoknak

Irányi Dániel

Japán visszatérhet az atomenergiához

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben