2.4 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
HírekKiemelt

Klímaváltozás: megjelent egy afrikai kullancsfaj Magyarországon, ami vérzéses lázat is terjeszthet

A mérések kezdete óta az idei tél volt a legenyhébb, ez kedvez idegen kullancsfajok megtelepedésének Magyarországon is. Az országban megjelent két Hyalomma kullancsfaj például képes a krími-kongói vérzéses láz terjesztésére – írja az InfoRádió.

Az őshonos kullancsfajtokon  kívül három-négy újabb faj megjelentésével is számolni lehet a behurcolásoknak köszönhetően, amire már korábban is volt példa – mondta Földvári Gábor az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa az InfoRádiónak .

Az új kullancsfajok felbukkanása szempontjából fontos tényező a vándormadarak mozgása, hiszen évmilliók óta vándorolnak az állatok Afrika és Európa különböző régiói között. Ez enyhe telek miatt  azonban a trópusi fajok is képesek áttelelni Magyarországon.

Az igazán komoly gondot az jelenti Földvári Gáborszerint, hogy például az ezek közé sorolható Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes fajok kórokozókat is terjesztenek, mint például a krími-kongói vérzéses lázat.

A betegség elnevezése onnan ered, hogy a két távol eső területen is kimutatták a vírust, de csak később derült ki, hogy ugyan arról a betegségről van szó. Az ebolához hasonlóan belső vérzésekkel járó betegség. Nagyon komoly lefolyása van, az esetek 30 százaléka pedig halállal is végződhet – hangsúlyozta a szakember.

A krími-kongói vérzéses láz elsősorban a mediterrán és a balkáni országokban figyelhető meg – tette hozzá a szakember –, Magyarországon inkább csak a behurcolásnak van meg az esélye.

(InfoRádió nyomán, Fotó: infravec2.eu)

További híreink

A Mi Hazánk véget vetne a követeléskezelők és végrehajtók közös üzletének

Kemény János

Antifa társasjáték került kereskedelmi forgalomba Franciaországban

Magyar Jelen

A Légió Hungária erdélyi divíziójának közleménye, a december 1-re, Székelyföldre szervezett soviniszta szervezetek felvonulása kapcsán

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben