21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Gazdaság Hírek

Költségvetési vita – Novák Előd: ez nem a nemzetépítő állam költségvetése, a Mi Hazánk módosító javaslatok tömkelegével készül

Magyarország 2023-as költségvetéséről vitatkoztak a honanyák és a honatyák az országgyűlésben, ahol minden frakciónak 30 perc állt rendelkezésre, hogy vezérszónoka az emelvényen, vagy épp a padsorokból elmondja álláspontját a tervezetről. 

Voltak olyan pártok is, akik azt sem tudták eldönteni, hogy ki a vezérszónok, jóllehet a balliberális erők közül túlzottan nagy frakcióval egyik alakulat sem rendelkezik. A Mi Hazánk vezérszónoka a Facebook által továbbra is üldözött pártelnök volt, erről a beszédről külön írtunk.

A vezérszónokok után általános hozzászólásokra is volt lehetőség. A vitanap zárásához közel az országgyűlés alelnökétől Novák Előd kapta meg a szót, aki három csapásról, három üdvözlendő lépésről, három aggodalomról és a Mi Hazánk három kitörési javaslatáról beszélt.

A képviselő arra emlékeztetett, hogy a kormány lezárásbarát politikájának köszönhetően az ország gazdasága meggyengült, ez a legyengült gazdasági immunrendszer kénytelen felvenni a harcot a még csak most kezdődő háborús válsággal. Ezt a költségvetési javaslatot ennek a recessziónak a romjain nyújtotta be a kormány – fogalmazott.

Novák Előd pozitívumként említette, hogy a honvédelmi kiadások végre elérik a GDP 2%-át, de az évtizedes mulasztások miatt ez nem elegendő, a honvédség felzárkózásához további hosszú évekre van szükség ilyen költségvetés mellett. Az országgyűlési képviselő a lakossági rezsicsökkentés fenntartását és a családtámogatási rendszert is üdvözölte, de hozzátette: előbbi esetében az önkormányzatok mindenképpen vesztesek lesznek, utóbbi esetében pedig a Gyurcsány-kormányokhoz képest eleve sem volt magasan a mérce.

Novák kitért arra, hogy

még az MNB állásfoglalása szerint sem tudják fedezni a mostani családtámogatások a családok kiadásait.

A Mi Hazánk szerint a családi adókedvezményt a tervezhető jövő érdekében inflációkövetővé kellene tenni – ismertette pártja egyik családpolitikai javaslatát.

A képviselő az inflációs és az euró árfolyamára vonatkozó becsléseket túlzottan optimistának és a valóságtól elrugaszkodottnak nevezte arra utalva, hogy ha a kormány ezeket a várakozásokat veszi alapul akkor komoly meglepetés érheti az államháztartási hiányszámok láttán. Hozzátette, hogy a devizában fennálló államadósság folyamatosan növekszik, ráadásul a forint gyengülésével az eredetileg kalkuláltnál itt is rosszabb lesz a végeredmény.

Az egészségügy és az oktatás alul finanszírozása tovább folytatódik, ez a két ágazat végleg le fog pusztulni, amennyiben továbbra is Pintér Sándor mostoha gyermekeiként lesznek kezelve

– fejtette ki.

A Mi Hazánk alelnöke az újonnan parlamenti párttá vált nemzeti erő kitörési pontjai közé sorolta az EU-tagság kérdését.

“Tagok legyünk, vagy szabadok?”

– tette fel a költői kérdést Novák a Brexit referendum hatodik évfordulóján, aki emellett a csatlakozás óta kialakult pénzügyi és nem pénzügyi mérleg megvonásának fontosságára és közzétételére hívta fel a Ház figyelmét.

Másodikként a politikusbűnözés elleni fellépést és az oligarchákra való vagyonadó kivetését hozta szóba, amely eszköze lehet a társadalmi igazságosság helyreállításának.

Egy hosszútávon nyereséges, fenntartható olimpia megrendezése gazdasági és társadalomlélektani nyereséggel is jár, nemzeti összefogással Magyarország még erre is képes – zárta felszólalását Novák Előd hozzáfűzve, hogy a rendezéshez szükséges létesítmények jórésze már most rendelkezésre áll.

A nemzetépítő állam költségvetése továbbra is várat magára, ezért a Mi Hazánk módosító, jobbító szándékú javaslatokat fog benyújtani

– összegzett.

A teljes vitanap ITT és ITT újra megnézhető.

 

 

További híreink

Leszúrással fenyegette és megpofozta a végrehajtót

Irányi Dániel

Hamilton a magyar gyermekvédelmi törvény ellen hergel a hétvégi nagydíj előtt

Irányi Dániel

Mi Hazánk: Lépnie kell a magyar államnak vagy az egész országból Deák tér lesz!

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen