18.3 C
Budapest
2022. május 21., szombat
Magyar Jelen
Gazdaság Hírek Kiemelt

Koronavírus második hullám: a magyarok leginkább az állásuk elvesztésétől félnek

A tavaszi sorozatos bezárások, leállások és korlátozások időszaka után a nyáron szépen lassan ismét emelkedni kezdett a magyar fogyasztók bizalma, ám mióta ismét mindenhol a “második hullámról” cikkeznek, újra csökkenőben az index. A magyarok többsége leginkább állása elvesztésétől tart.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke az áprilisi nagy zuhanás után három hónapig – lassuló ütemben, de – emelkedett. Ezt augusztusban és most szeptemberben csökkenés követte. Az áprilisi -49,8 pontos mélypontról júniusra -32,8 pontra emelkedett az index, ezt júliusban -26,9, szeptemberben pedig -29,6 pont követte – írta a privatbankar.hu.

Ez röviden összefoglalva annyit jelent, hogy az áprilisi zuhanás nagyjából felét sikerült ledolgozni augusztusig, vagyis a kár jelentős lenne még akkor is, ha az emelkedés nem szakadt volna meg azóta.

  • A lakosság szeptemberben – augusztushoz képest – valamivel jobbnak értékelte saját pénzügyi helyzetét, s e várakozás szeptemberig az áprilisi esés 60%-át dolgozta le.
  • Augusztusig még kedvezően vélekedtek az emberek a magyar gazdaság jövőbeli helyzetéről (a romlás háromnegyede eltűnt), szeptemberben azonban ismét a pesszimizmus jellemző a közgondolkodásra, így a „ledolgozás” mértéke most csak kb. kétharmadon áll.
  • A legrosszabb a helyzet a munkanélküliségtől való félelem esetében. Szeptemberben már közepes mértékű, és újabb félelemnövekedés mutatható ki.
  • Ősz elejére augusztushoz képest a lakosság véleménye a megtakarítási lehetőségeiről változatlan.
  • Érezhetően csökkent viszont a fogyasztók inflációs várakozása, ellenben a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét a lakosság romlónak érzékelte.

(privatbankar.hu nyomán – Fotó: Audi Hungaria)

További híreink

A magyarok többsége szerint hiba volt tönkretenni a gazdaságot a vírus miatt

Irányi Dániel

Mi Hazánk: tízezreket taszít kilátástalanságba a kormány a kötelező oltással

Faragó Dániel

A brit rendőrség még saját koronatanúit sem képes megvédeni

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen