2.9 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
GazdaságKiemelt

Közel 45 milliárd forinttal kevesebb jut a nyugdíjprémiumra

A nyugdíjprémiumot úgy kell kiszámolni, hogy a nyugdíj összegének negyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) meg kell szorozni a kormány által közölt számmal (ami azt mutatja, hogy a GDP becsült növekedése mennyivel haladja meg a 3,5 százalékot), de a szorzószám nem lehet több négynél – részletezi a 24.hu.

Idén a kormány 5,2 százalékos növekedéssel számolt, ami a nyugdíjprémium esetében 1,7-es szorzót jelentett volna. Ennek értelmében aki legalább 80 ezer forint nyugdíjat kap, annak maximum 34 ezer forint prémium járt volna.

A bökkenő csak az, hogy a prémium tényleges össze nem a költségvetésben becsült GDP-növekedéstől függ, hanem a kormány állapítja meg októberben az aktuálisan becsült GDP-növekedés alapján.

A nyugdíjprémiumról szóló jogszabályban például az idén 0,5-ös szorzót írtak elő, vagyis ezek szerint a kormány a múlt hónapban 4 százalékos növekedést becsült az idei évre.

Vagyis dacára az elszabaduló inflációnak és a rezsimegszorításoknak, a korábban beígért 34 ezer forint helyett mindössze legfeljebb 10 ezer forint lesz a nyugdíjprémium.

Ezért lesz az idén legfeljebb 10 ezer forint a nyugdíjprémium.

Azt is közölték már, hogy 23,5 milliárd forintba fog kerülni a 2022-es nyugdíjprémium, holott anno 68,46 milliárd forintos céltartalékot képeztek rá a költségvetésben. Ezek szerint a vártnál kisebb gazdasági növekedés miatt majdnem 45 milliárd forinttal kevesebbet fordítanak erre a célra, mint tervezték.

Ez azért is súlyos csapás a nyugdíjasokra, mert a gazdasági elemzések szerint ők az a réteg, melyet a leginkább érint az elszabaduló infláció, illetve a rezsimegszorítások. Sokan már utolsó értékeiket teszik pénzzé pusztán azért, hogy hó végén is legyen mit enniük. Ráadásul ebben a társadalmi csoportban kiugróan magas a kormánypárt támogatottsága, mégis őket hagyják most magukra.

További híreink

Elfogyott a “kitartás” – a Momentum kecskeméti képviselője is Gyucsányékhoz igazolt

Faragó Dániel

Stummer a Momentumban: mindent bele fogok adni, előre nézek, nem hátra

Faragó Dániel

Már a Mol több kútjánál is hiánycikk az üzemanyag

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben